Endüstri Mühendisi, ülkemizde son 15 yılda önemini kanıtlamış olsa da dünya genelinde 50 yılı aşkın süredir vardır. Özellikle kritik işlerdeki analitik zekaları sayesinde şirketlerin önemli noktalarında çalışmak için eğitilirler.
Tecrübe ve becerilerinin analitik eğitimiyle birleşmesi sonucunda şirketlere özellikle finans alanında büyük katkıda bulunurlar. Yapılan işlerin daha sistematik olması ve kolay hale getirilmesi adına çalışmalar yaparlar.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Ekip Planlama Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Maaşları 2024
Endüstri Mühendisi Nedir?
Genellikle imalat, hizmet, nakliyat ve organizasyonel süreçlerde iyileştirmeler yapmak için çözümsel ve mühendislik becerilerini kullanır. Bakıldığı zaman şirketlerde yer alan görevlerin bir çoğunda mühendislerin izlerine rastlamak mümkündür. Daha şirketin sistemi kurulurken en önemli temelleri mühendisler atmaktadır. Sektör fark etmeksizin mühendislerin yapmış olduğu sistemler sayesinde diğer çalışanlar da daha kolay iş gücü sarf etmektedir.
Meslekte çalışan kişilerin bilgisayar alanında da Microsoft Office uygulamalarında yetkinlik kazandığı görülmektedir. Özellikle turizm ve sanayi sektöründe raporlamalar için Microsoft Excel bilgisi aranmaktadır. Bu bağlamda şef ve mühendis olarak genellikle Endüstri Mühendisleri görev almaktadır.
Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?
Endüstri mühendislerinin bazı temel işleri şunlardır:
- Süreç çözümleme ve optimizasyonu
- Kaynak yönetimi
- Kalite kontrol ve iyileştirme
- Tasarı yönetimi
- Bilgi çözümleme ve istatistiksel yöntemler kullanarak karar verme
Endüstri mühendisleri, hem özel hem de kamusal sektörlerde, özellikle imalat, sağlık, nakliyat ve bilgi teknolojisi alanlarında iş yapabilirler. Amaçları, ekonomik alanda iyileştirme yapmak, verimliliği artırmak ve performansları iyileştirmektir.
Dünya genelinde özellikle otomotiv, tekstil, finans, lojistik, turizm ve enerji sektörlerinde endüstri mühendisleri çalışmaktadır. Sayısal ve analitik becerileri sayesinde şirkette yer alan anlayışın oturmasında büyük katkıda bulunurlar. Genel olarak üniversitede bu bölümü okumuş kişiler, analitik anlamda kendilerini geliştirirler. Sistemin nasıl kurulacağı ve nasıl işleyeceği yönde önemli çalışmalar yaparlar. Özellikle alanında başarılı endüstri mühendisleri sahip oldukları analitik zeka sayesinde şirketleri finans açısından oldukça iyi konuma getirmektedir.
Nasıl Endüstri Mühendisi Olunur?
Endüstri mühendisi olabilmek için eğitim hayatımızda bazı adımları sırasıyla izlememiz gerekmektedir. Bu adımlar şu şekildedir:
- Lise Eğitimi: Eğitimimizin lise ayağı temel kademedir. Bu aşamada matematik ve fen bilimleri derslerine ağırlık vermek gerekir.
- Üniversite Eğitimi: Üniversite aşaması mühendisliği seçebileceğimiz en belirgin kademedir. Net bir şekilde endüstri mühendisliği bölümünü tercih etmek gereklidir. Bu aşamada endüstri mühendisliği ya da alakalı bir mühendislik alanının üniversite programını bitirmek zorunludur. Bu programda matematik, istatistik, mühendislik tasarımı, işletme ve sistem analizi gibi dersler görülmesi gerekir. Uzman olabilmek için bu alanlarda teknik eğitim alınması zorunludur.
- Staj Yapma: Üniversite hayatımızda veya üniversite bittikten sonra mühendislik alanıyla ilgili staj yapmak deneyim kazanmak kariyerimiz için çok mühimdir.
- Üniversite (Lisans) Diploması: Üniversiteyi başarıyla bitirdikten sonra mühendislik diplomamızı elimize almamız zorunludur.
- Sertifikalar: Ülke genelinde, firma içinde veya genel sektörlerde profesyonel endüstri mühendisliği belgeleri almak çok önemlidir ve sizi bir adım ileriye taşır. Örnek olarak Almanya’da geçerli Avrupa Birliği onaylı belgeler alabilmek için internetten gerekli mecralara başvuru yapmak gereklidir.
- İş tecrübesi: Üniversiteden mezun olduktan sonra çalışıp tecrübe kazanmak önemlidir. Farklı sektörlerde, birim ve alanlarda çalışmak sizin iş deneyiminizi arttırmaya yarayacaktır.
- Yüksek Lisans: İleri düzeyde bilgi ve uzmanlık için alakalı bir alanda yüksek lisans yapmak tercih edilebilir.
Bu adımları takip ederek başarılı olabilirsiniz.
Endüstri Mühendisi Maaşları Ne Kadardır? 2024
Mühendislikte eğer özel sektörde çalışıyorsanız maaşınızın alt veya üst sınırı yoktur. Deneyim ve çalışma koşullarına göre maaşlarda farklılık oluşmaktadır. Fakat kamuda çalışan bir endüstri mühendisi 2024 yılındaki en yüksek maaşı 69.200 TL, en düşük maaşı 30.500 TL sınırlarındadır. Ülkemizdeki endüstri mühendislerinin ortalama maaşlarını hesapladığımızda ise 44.600 TL olarak belirlenmektedir.Özel sektörde çalışan Endüstri Mühendisleri için ise 25.000 TL’den başlayan maaşlar 2024 yılının güncel verileri arasında. Birçok şirkette önemli rollerde çalışan yöneticiler arasında da Endüstri mühendisleri yer almaktadır. Bu anlamda belirli seviyeye geldikten sonra maaşla çalışmanın yanı sıra şirketten komisyon alarak çalışan mühendis örnekleri, ülkemizde de görülmektedir.