Cezaevi Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Suç etkin, adalet sistemi ve kanunlar tarafında hapis cezasına çarptırılan şahıslar cezalarını cezaevinde çekmektedir. Türkiye’deki onlarca cezaevinde binlerce hükümlü kalmaktadır. Bu kadar büyük bir hapishane sisteminde gene binlerce çalışan vazife gerçekleştirmektedir. Cezaevi müdürü, uygulama ve koruma memuru, hekim, hemşire gibi görevlilerin dışında hapishane psikologları dahi vazife gerçekleştirmektedir. Mahkumların psikolojik halini takip eden, rehabilitasyon faaliyetleri yürüten hapishane psikologları ile ilgili pekçok soru sorulmaktadır.

 

Cezaevi Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Cezaevinde çalışan her çalışan zorlu şartlarda vazife gerçekleştirmektedir. Mahkumlarla, tutuklularla, suçlularla beraber çalışmak riskli, gerilimli ve zorlayıcı olur. Ayrıca katı kuralların geçerli olduğu bir iş yeri olması sebebiyle cezaevleri ara sıra zorlayıcı olabilmektedir. Bu sebeple hapishane psikoloğu maaşlarının ne kadar olduğu her daim merak edilmektedir. Ceza ve uygulama kurumlarında psiko-sosyal yardım servislerinde çalışan, hizmet sınıfı sıhhat hizmetleri olan personellerin de aldıkları maaşlar sık sık sorulur. Cezaevi psikologları hafta içi sabah 9 akşam 17.30 saatleri arasında çalışmaktadır. Bu kapsamda hapishane psikoloğu maaşları ortalama 8-12 bin TL civarındadır.

Cezaevi Psikoloğu Nedir? Kimdir?

Türk Dil Kurumu’na göre hapishane hüküm giymiş bireylerin tutuldukları yapıdır. Mahpus, hapishane, mahpus, dam, hapishane biçiminde de bilinir. Psikolog sözcüğü şayet Fransızca kökenlidir. Ruh bilimci olarak bilinir. Cezaevi psikoloğu, cezaevlerinde çalışan mahkumların ruh sihhati ile ilgilenen rehabilitasyon sürecini yürüten görevlidir. Cezaevi psikologları gerçekleştirdikleri çalışmalarla mahkumların hayatına, cezaevindeki huzura, şiddetin azaltılmasına katkı temin ederler. Bu sebeple mahkumların geri kazanılması konusu ile ilgili mühim derecede mühim rol oynarlar.

Cezaevi Psikoloğu Ne İş Yapar? Görev Tanımı Nedir?

Cezaevinde çalışan her personelin mühim vazife ve yükümlülükleri vardır. Ancak hapishane psikologları çok daha mühim görevler üstlenirler. Hem mahkumlara üstelik hapishane görevlilerine müşavirlik hizmeti verebilirler. Bunların beraberinde ilave vazife ve yükümlülükleri yer alır. Peki hapishane psikoloğu ne iş yapar? Görev tarifi nedir?

Mahkum ve çalışanlara dayanak ve müşavirlik temin ederler.
Bireysel görüşmeler gerçekleştirirler.
Hükümlü ve tutuklunun psiko-sosyal durumlarını teşhis ederler.
Mahkumların davranışlarını gözlemlerler.
Çalışmaları tarafında değerlendirmeler yaparlar.
Mahkum dosyalarına elde ettikleri verileri eklerler.
Cezaevi psikologları sıkıdüzen yönetim kurullarında dahi vazife alırlar.
Cezaevine yeni gelen hükümlülerle ilk 3 gün içerisinde görüşürler.
Kurumda verilen psikolojik hizmetleri tanıtırlar.
İhtiyaç durumunda nasıl psikoloğa başvuracağını anlatırlar.
Görüşmelerden elde ettikleri verileri Hükümlü-Tutuklu Tanıma Formuna kaydederler.
Kendisine ve başkasına zarar verme olasılığı olanları değerlendirirler.
Gerekirse bu kişileri güvenilir bir odaya alınmasını önerirler.

 

Yorum yapın