Yazılım Bilgisayar Mühendisi Ne Yapar?

Merhaba, bu makalede sizlere yazılım bilgisayar mühendisliği hakkında bir rehber yapacağız. Ayrıca temelde bir üniversite öğrencisi yazılım/bilgisayar mühendisinin dikkat etmesi gereken konulara değineceğiz.

 

 

YAZILIM BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ NE YAPAR?

Öncelikle yazılım ve bilgisayar mühendisleri ne yapar ona bir göz atalım. Bir yazılım bilgisayar mühendisi bilişim ile ilgili tüm alanlarda görev alır. Genellikle dışarıda bilgisayarımız bozulduğunda koşa koşa gittiğimiz abilerin hepsi birer yazılım bilgisayar mühendisidir. Peki “yazılım/bilgisayar” mühendisi diyoruz da aralarında ne fark var bunların diyebilirsiniz. Sizlere şöyle bahsedeyim:

 

Yazılım Bilgisayar Mühendisi Arasındaki Farklar

Aslına bakarsanız ikisi de hemen hemen aynı şeydir aralarında ince çizgiler bulunur. Yazılım mühendisi adı gibi sadece yazılım ile ilgilenir. Yazılım alanında geliştirmeler yapar. Bilgisayar mühendisi ise hem yazlım hem de bilgisayar donanımı ile ilgilenir. Üniversitede derslerin çoğu bu iki bölüm için aynıdır. Arada 3-5 kadar ders farklıdır. Ayrıca mezun olduklarında isimleri yazılım ve bilgisayar olarak geçer.

Sektörde aynı kademede sayılırlar ve bir yazılım mühendisi ile bilgisayar mühendisi birbirlerinin iş ilanlarına başvurmalarında bir sakınca yoktur. Türkiye genelinde bilgisayar mühendisliği bölümü yazılıma kıyasla daha fazla üniversitede bulunur. Bilgisayar mühendisleri donanım hakkında aldıkları bilgiler ile bilgisayarlara daha hakim bir konumda bulunmasına karşın yazılım mühendisleri ise yazılıma dair olan hakimiyetlerini, sektörde bilgisayar mühendislerine göre daha ağır hissettirebilmektedir.

Bunun anlamı eğer bilgisayar mühendisi mezunu iseniz ve yazılım mühendisliğine başvurursanız bir yazılım mühendisine kıyasla daha alt seviye yazılım bilgisine sahip olursunuz. Ancak bu farkı Bireysel olarak çalışarak rahatlıkla giderebilirsiniz. Yazılım veya bilgisayar mühendislerinin aldığı maaşlara bakacak olursak neredeyse tamamı aynı maaşı almaktadır. Arada minik farklar bulunsa da bunlar göz ardı edilir rakamlardır.

 

Yazılım Bilgisayar Mühendisliği Öğrencilerinin Dikkat Etmesi Gerekenler

Evet, YKS yükünü attığınız için elbette bir rahatlama yaşanacak ve bu üniversite yıllarının ilk dönemine yansıyacak elbette. Ancak bu rahatlama dönemi sizleri derslerinizden alıkoymasına izin vermemeniz gerekir. Çünkü üniversitenin ilk zamanları hocaları tanıma ve yeni derslere adapte olma zamanıdır.

Gidip size 7/24 kampüste çalışın elbette demiyoruz tabii ki rahat takılın, kendinizi lise dönemine kıyasla rahat bırakın ve kendinize zaman ayırın. Örneğin eğer yabancı bir yerde üniversite okuyorsanız boş zamanlarınızda etrafı keşfetmek sizlerin yararına olacaktır.

Peki bunları hemen hemen her öğrenci zaten biliyor. Biz sizlere asıl dikkat etmeniz gerekenlere, daha doğrusu sektör içerisindeki kariyerinize doğrudan etki edecek faktörlere geçelim.

 

Mutlaka bir proje geliştirmiş olun!

Üniversite yıllarınızın başındaysanız daha çok zamanınız olduğunu düşünebilirsiniz. Ama bu sürenin neredeyse tamamında proje geliştirmekte olmanız gerekiyor. Mutlaka ama mutlaka, en geç 3. Sınıfta bir proje geliştirmiş olmanız gerekir. Bu basit bir hesap makinesi kodlamak değil. Elle tutulur bir web site vb… Olmalı ve tamamen özgün olmalıdır. Staj zamanlarınızda bu projeyi referans olarak gösterebilirsiniz.

Staj bulmak ve verimli staj geçirmek

Şu anki sistemde 3. Sınıftan itibaren sizleri bir staj dönemi bekliyor. Stajlarınızı yaparken kendinize şu soruyu sormalısınız: Ben bu stajdan verim alabilecek miyim? Genellikle stajda öğrendikleriniz, mezun olunca sizlere bir altyapı niteliği taşır.

Stajda sektör bilgisi kazanacaksınız, ofis ortamını, ofiste işlerin nasıl yürüdüğünü vb…konuları öğreneceksiniz. Stajınızı yaptığınız şirket sizden memnun kalırsa sizlerle mezun olunca tekrar çalışmak için teklif vermeleri çok olasıdır.

Bu sebepten mutlaka stajınızı başarılı geçirmeye bakın ve staj esnasında mutlaka bir proje geliştirin. Bu sayede takıldığınız yerleri staj yaptığınız yerdeki profesyonel yazılımcılara (sektörde senior olarak bilinir) sorma şansı kazanırsınız. Tüm bu saydıklarım ve sayacaklarım, bilgisayar ve yazılım mühendisliği için ortaktır.

 

Derslere katılım

Üniversite zamanlarında bi rahat ortam sizi bekliyor olacaktır. Üniversitede lisenin aksine profesörler öğrenciler ile minimum iletişim içerisinde olurlar ve derse geç girmeniz, ders esnasında huzuru bozmadığınız sürece yaptıklarınız onları ilgilendirmez.

Bu sebepten öğrenci üzerine bi rahatlık çöker ve derslere katılım sağlamamaya başlar. Elbette derslerden geri kaldığınız gibi, sizler için orada elde edeceğiniz bilgilerin eksikliği de olacaktır. Kendinize zaman ayırın elbette ancak dersleri minimum düzeyde aksatmayı ilke edinmekte fayda var.

Yeni mezun olunca veya staj esnasındaki maaş beklentisi

Elbette herkes iyi bir maaş ile çalışmak ister. Ancak yeni mezun veya staj yapan öğrencilere hatırı sayılır bir maaş sektörde uygun görülmez. Maalesef ki bu yanlış algıyı bozamıyoruz. Sizler için bu dönemlerde maaş 2. Plana atılabilir. İnanın ileride düşük ücrete çalıştığınıza pişman olmazsınız. Eğer yüksek maaş beklentisi içerisine girerseniz zor bir ilk dönem yaşarsınız.


Bakınız: Yazılımcı Maaşları Ne Kadar?

Maaşı ikinci plana atıp tecrübeyi ön plana çıkarmak kariyerinize büyük katkı sağlar. Sizlere asgari ücrete yakın maaşlarda çalışın demiyorum kesinlikle. Sadece aklınızda bulunan maaşın %10, %20’si kadar düşük bir ücrete çalışmak sizler için uygun olur. Özetlersek düşük ücretle çalışmak kariyerinize büyük, olumlu etki eder.

Maaşı ilerleyen dönemlerde 3-5-10 sene tecrübe kazandıktan sonra ilk plana almanız sizlere avantaj sağlar. Ayrıca meslek tecrübesinin %50’si, ciddiyim meslek tecrübesince öğreneceklerinizin yarısını ilk iki yılınızda öğreneceksiniz. Bu sebepten ilk yıllar maaş beklentinizin %10, %20 azaltılmış halini kabul etmekten geri durmayın.

 


Sizler için bu makalede yazılım/bilgisayar mühendisleri ne iş yapar? Aradaki fark nedir? Bir mühendislik öğrencisinin dikkate alması gereken bazı konular nelerdir? Bu sorulara yanıt aradık. Okduğunuz için teşekkür ederim.