Bir ülkeden bir başka ülkeye gidebilmek için birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu prosedürler içerisinde vize işlemleri ilk sırada yer almaktadır. Birçok vize işlemini zorunlu olarak göstermese de Avrupa ülkeleri ve ABD gibi büyük ülkeler vize işlemlerinde son derece katı davranmaktadır. Bu nedenle vize sürecini başarı ile atlatmak ve seyahatlerinizi güven içerisinde geçirmek için öncelikle bu sürecin nasıl işlediğini ve vize türleri,vize için gerekli evraklar nelerdir gibi konuları bilmeniz gerekmektedir.
Vize Nedir?
Vize nedir sorusu yurt dışına seyahate gidecek kişilerin sıklıkla sormuş olduğu bir sorudur. Bir ülkeden bir başka ülkeye gidebilmek için karşı ülkenin size vermiş olduğu izne vize adı verilmektedir. Bu vize yalnızca belli süreler için verilmektedir. Herhangi bir şekilde sorun olmaması için sizlerden istenilen belgeleri eksiksiz olarak hazırlamanız gerekir.
Vize işlemleri sırasında yerine getirilmesi gereken çok fazla prosedür vardır. Evrak hazırlama süreci bu işin yalnızca tek bir boyutudur. Aynı zamanda randevu alma, pasaport çıkarttırma, yenileme gibi birçok detay ile ilgilenmeniz gerekmektedir. Vize işlemlerinin kusursuz yürümesi için bu alanda hizmet veren çeşitli danışmanlık firmaları bulunmaktadır.
Vize Türleri Nelerdir?
Kişiler vize alırken hangi alanda vize almak istediklerini belirlemek zorundadırlar. Çünkü hazırlayacağınız tüm evraklar bu vize türlerine uygun olarak hazırlanması gereklidir. Hemen her ülkenin prosedürlerinde bulunan vize türleri arasında şunları görmeniz mümkündür:
- Çalışma vizesi
- Ticaret vizesi
- Eğitim vizesi
- Oturum vizesi
- Aile ve arkadaş ziyareti vizesi
- Sporcu vizesi
- Transit vize
Bu vize türlerinden yalnızca bir tanesidir. Vize sürecini sorunsuz atlatabilmeniz için mutlaka seyahatinizin türüne uygun bir şekilde vize evrakı hazırlamanız gereklidir.
Vize Alırken Hazırlanacak Evraklar
Vize işlemleri sırasında evraklar da önemli bir yere sahiptir. Hazırlayacağınız evrakların eksiksiz olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Bu süreçte güncel evrak hazırlamak da büyük bir öneme sahiptir. Evrak listesi içerisinde yer alan belgeler şunlardır:
- Pasaport
- Başvuru belgesi
- Dilekçe
- Davetiye
- Seyahat sağlık sigortası
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Finansal durumu belirten evraklar
- Yaşı küçükler için izin belgesi
- Biyometrik fotoğraf
Bunların dışında da ek evrak talebinde bulunabilirler. Son derece karmaşık bir evrak listesi vardır. İşverenlerin şirket belgeleri, çalışanların iş yeri belgeleri gibi ek evrakları fazla olan bir süreçtir.
Vize Nereden Alınır?
Vize için gerekli belgeleri topladıktan sonra başvuru için konsolosluklara ya da konsoloslukların yetkilendirdiği resmi kurumlara gidebilirsiniz.Başvuru esnasında sizden istenen belgelerini getirmeli ve başvuru ücretini yatırmış olmalısınız.Eğer başvurunuz için konsolosluğa gidemeyecek durumdaysanız elektronik ortamda da işlemlerinizi yapmanız mümkün.Türkiye Cumhuriyeti Elektronik Vize İşlemleri için bu bağlantıya tıklayabilir ve işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Not: Konsolosluklardaki vize işlemleri ile ilgili daha detaylı bilgiye bu adresten ulaşabilirsiniz.
Vize Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Vize alırken nelere dikkat edilmelidir sorusu yurt dışına seyahate çıkacak kişilerin sıklıkla sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken nokta pasaportunuzun gününün geçmemiş olmasıdır. 10 yıl içerisinde alınmış olması pasaport açısından son derece önemli bir detaydır. Aynı zamanda içerisinde 2 tane boş yaprak olması, okunabilir nitelikte olması da önemli detaylar arasında yer almaktadır.
Vize işlemleri sırasında en çok önem vermeniz gereken konulardan birisi de başvuru formudur. Başvuru formunu istenilen dil kriterinde doldurmanız gereklidir. Aksi halde başvuru formu işlem sırasında geri dönebilir. Bunun yanında dikkat etmeniz gereken bir diğer konu başvuru formunun vize türüne uygun doldurulmasıdır. Form üzerinde kişisel bilgiler, adres bilgileri, pasaport ve seyahat detaylarınızın her birine geniş ölçüde yer vermeniz gerekmektedir.
Vize işlemleri esnasında seyahat sağlık sigortası da yaptırmak zorundasınız. Bu sigortayı yaptırırken dikkat etmeniz gereken nokta 30 bin Euro teminatlı olmasıdır. Aynı zamanda seyahatin tüm süresini kapsaması da önemli ayrıntılardan biridir. Seyahat sağlık sigortanızda mutlaka gerekli teminatların bulunduğundan da emin olmanız gerekmektedir. Ayrıca bakınız Sigorta Nedir ve Sigorta Çeşitleri Nelerdir?
Vize Başvurularında Dilekçe ve Ücret Yatırımı
Dilekçe hazırlamak da bu süreçte yapmanız gereken işlemler arasında yer almaktadır. Dilekçenizi yazarken seyahatinizin tüm ayrıntılarını detaylı bir şekilde belirtmenizde fayda vardır. Aynı zamanda bu dilekçe ve başvuru formunun mutlaka ıslak imzalı olduğundan da emin olmalısınız. Aksi halde vize reddi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Davetiye ise karşı tarafın size göndermesi gereken bir belgedir. Bu belge mutlaka vize türüne uygun olarak gönderilmeli ve göndericinin bilgilerinin davetiyede olmasına özen gösterilmelidir.
Vize ücretlerini de eksiksiz yatırmanız dikkat edilecek hususlar arasındadır. Bu ücretleri mutlaka belirtilen bankalara yatırmanız gerekiyor. Karşılığında da bankadan yatırıldığını gösteren bir dekont alınması gerekmektedir.
Vize Reddine Neden Olabilecek Durumlar
Vize işlemleri sırasında ret ile karşılaşabilirsiniz. Her vize başvurusu kabul edilecek diye bir kaide yoktur. Bu nedenle de vize reddine neden olabilecek konuları da bilmeniz gerekmektedir. Vize reddine neden olabilecek durumlar arasında sizin vize türüne evrak hazırlamamanız ilk nedendir. Vize türüne evrak hazırlamak demek eğer ticaret vizesine başvuruyorsanız tüm ticari belgelerinizin de vize işlemleri sırasında yetkili mercilere verilmesi demektir.
Vize işlemleri sırasında yeterli finansman kaynağınız bulunması gereklidir. Vize alırken banka dekontlarınızı dahi vermeniz gerekebilir. Bu süreçte davetiyenin olmaması, evrakların eksik olması gibi birçok önemli faktör bulunmaktadır.
Ülkeler arasında herhangi bir anlaşmazlık durumu olduğunda da vizeniz reddedilebilir. Vize memuru eğer ülkenize geri dönmeyeceğinize ikna olursa vizenizi iptal edebilir. Bu nedenle iş ve meslek belgelerinizi mutlaka güncel olarak belirtmeniz gerekmektedir. Bunu yaparken aynı zamanda dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise seyahat tarihlerinizdir. Dönüş biletinizi de mutlaka almalı ve başvuru formunda dönüş süresini de belirtmeniz gereklidir.
Vize reddine neden olabilecek durumlardan bir diğeri de seyahat sağlık sigortanızın yetersiz olmasıdır. Seyahat nedenine uygun belge hazırlamamak, yanlış ücret yatırmak, ülkedeki sosyal yaşamı tehdit edebilecek nitelikte biri olabileceğiniz gibi konular vize reddine neden olabilmektedir.
Bu yazımızda vize nedir,vize türleri nelerdir ve vize için gerekli evraklar hangileridir gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık.Dilerseniz konu hakkında yorum yapabilir,ilgili konulara göz atabilirsiniz.