Teheccüd namazı nasıl kılınır? Gece namazı olarak da adlandırılan bu namazı peygamber efendimiz çokça kılmış ve ümmetine de kılmaları noktasında tavsiye etmiştir.
Teheccüd namazı yatsı namazından sonra veya yatsı namazı kılınıp bir müddet uyuduktan sonra eda edilen bir namaz olup imsak vaktine kadar kılınabilir. Sünnet olarak kılınan bu namaz oldukça faziletli olan bir nafile namazıdır.
Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?
Teheccüd namazı iki, dört veya sekiz rekat olarak kılınmakla beraber her iki rekatta bir selam verilmesi daha faziletli olur. Bu durumda 2 rekâtta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekâtta da bir de selam verilebilir.
Her namazda olduğu gibi Teheccüd namazı da niyet edilerek başlanır. Bu niyet şu şekilde olur ”Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazını kılmaya”
Eğer 2 rekâttan fazla kılınacaksa o zaman arada konuşma, yeme içme gibi namaza aykırı davranışlarda bulunulmamışsa, namaz için tekrar niyet etmeye gerek yoktur.
Teheccüd namazı Dört rekât olarak kılınacaksa ikinci rekât kılındıktan sonra teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” duaları okunur. Arkasından Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhâneke” okunur ondan sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fatiha suresi ile devam edilir.
Teheccüd Namazının Fazileti
Hz. Peygamber (sav) bir rivayette şöyle demiştir “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de namaz için uyandırır ve iki rekat namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 18)
Başka bir hadiste ise şöyle buyurulması Teheccüd namazının kıymetini bize gösteriyor. “Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır” (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Sıyâm, 55)
Bununla beraber hem sözlü teşvikleri hem fiilen de Hz. Peygamber efendimizin (s.a.v.) devamlı kılmaya çalışması bize teheccüd namazı bizim için sünnet olduğunu ve önemini gösterir. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtâr, II, 467-468).
Bazı hadislerde geçer ki Peygamberin (s.a.s.), yatsı namazını kılar akabinde vitir namazını kılmadan uyurdu. Daha sonra gece yarısında uyanıp bir müddet gece namazı kıldıktan sonra vitir namazını ve arkasında da sabah namazı vakti girince sabah namazını kıldığı geçmektedir. (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 182)
Teheccüd namazının faziletleri oldukça fazladır. Nitekim peygamber efendimiz (sav) ümmetine teheccüd namazı kılmalarını tavsiye etmiş ve bu namazın faydaları hakkında hem ümmetine hem sahabe-i kiram efendilerimize tavsiyelerde bulunmuştur. Teheccüd namazına devam eden kişilerin yüzünde ayrı bir nurun olacağı ve geçmiş günahlarının bağışlanacağı hadis-i şeriflerde vardır.
Bizlerin kıyamet ve haşir zamanında bu sevaplara ne kadar ihtiyacımızın olacağı aşikardır o vakit ne mutlu o kimselere ki bunun bilincine varıp çalışırlar.
Kuşluk namazı nedir nasıl kılınır isimli makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.