Tartışmalarda Haklı Çıkmanın Yolları

Tartışmalarda Haklı Çıkmanın Yolları. Birisi ile tartışmaya girmek aşırı derecede sinir bozucu olabilir. Gerçekten güçlü bir pozisyona sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, güveninizi korumak önemlidir. Aşağıda Tartışmalarda Haklı Çıkmanın Yolları ve ipuçlarını sizler için derledik.

  • Müzakere teknikleri
  • ikna etme
  • Fikir satma
  • Karşı tarafı bir ilişkiye razı etme
  • Bir ilişkiyi düzende tutma
  • Tartışmayı yönetmek
    gibi konularda karşı tarafla bir konuyu çok saygın çerçevelerde bir faydaya yönelik konuşma nasıl olur bunu anlatacağız.

Tartışmalarda Haklı Çıkmanın 11 Yolu

1- Karşı Tarafı Anlamak

Siz eğer ki satıcı ya da alıcı karşı tarafı bir konuda ikna etmek istiyorsanız iki tarafın da ne istediğini bileceksiniz. İkna etmek için karşı tarafın ne istediğini çok iyi bilmeniz gerekiyor. Karşı taraf eğer sizin kendi fikirlerine değer verdiğine inanırsa işte o zaman onu ikna edebilirsiniz

2- Elinizde Ne Var?

Sizin elinizde ne var? Elinde bir şey olmalı ki karşı taraf sizi kabul etsin. Yanlış anlaışmasın bu bir koz veya tehdit değildir. Onun istediği bir şey sizde olacak, sizin istediğiniz bir şey de onda olacak. Yani takas gibi düşünebilirsiniz.

3- Sahip olduğunuz Şey Değerli Mi?

Elindeki şey onun için değerli mi veya çoğunluk elinizdeki şeyin değerli olduğuna inanıyor mu? Elinizdeki şey nadir bulunabilen bir şey mi öğrenmelisiniz. Neden karşı taraf sizin elinizdeki şeyi sizden alsın? Başkasından değil de sizden almasını sağlamak için bir şeyler üretmeye çalışın.

4- Aceleniz Var Mı?

Tartışmalarda Haklı Çıkmanın Yolları Bir uzlaşmaya varmak için aceleniz var mı? Acelenizin olduğunu karşı tarafa sezdirirsen o da masaya ek kurallar koyar. Herhangi bir şeyi bir fiyat üzerinden satacak olsanız dahi aceleniz olduğunu karşı taraf anladığı için artık daha ucuza satmak zorunda kalabilirsiniz. Herhangi bir kişiyle bir fikirde anlaşacaksanız ve aceleniz varsa onun kurallarıyla anlaşırsınız.

5- Ne Kazanmak İstiyorsunuz?

Tartışmalarda Haklı Çıkmanın Yolları Ne istediğinizi çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Pazarlık ve müzakere, bazı tartışmalara elinizde ne olduğunu, ve ne istediğinizi bilmeden gidersiniz? Karşı taraf size ne istediğinizi sorduğu zaman ise ona verebilecek bir cevabınızın olması şartdır. Sizin ne istediğinizi bilmediğiniz tartışmalarda kaybettiğiniz şey zamandır. Karşı taraf zamanını kaybeder ve bir daha size o zamanı vermez. Çünkü senin kaybettiğin şey ise senin ikinci şansındır. Sizi her gördüğünde karşı tarafa sizin boş vakit çalan kişi olarak anımsanacaksınız.

6- Fikir Alışverişinde Gerçek Şeyler Sunun

Siz kendiniz bile kendi vaatlerinize inanmıyorsanız veya karşı taraf böyle bir işin gerçek olmayacağına eminse işler zorlaşır. İlk önce biraz çaba göstermelisiniz. Örneğin ailenizden bir bilgisayar istiyorsunuz ve bilgisayar alınırsa çok çalışkan öğrenci olacağınızı söylüyorsunuz. Siz önceki 2 sene eğitim öğretim hayatınızda kötü notlar getirmişseniz aileniz size doğal olarak inanmaz. Bu aşamada bilgisayarı unutmanız gerekir. Önce başarılı olmak için çok çalışacaksınız sonra menzile yürüyeceksiniz.

7- İki Taraf Da İstiyor Mu?

İki taraf için de uygun zaman mı, uygun yer mi ve iki taraf da istiyor mu? Öbür türlü buna müzakere değil satış denir. Şöyle düşünün. Sizin canınız o malı almak istemiyorsa ve birisi zorla yolunuzu kesip nolur onu bir kere derseniz daralırsınız. İnsanların uygun bulmadığı anda gidip te başlarına dikilip hadi al demenin seyyar satıcılıktan bir farkı olmaz.

8- Geçmişi ve Şikayetleri Konuşmayın

Tartışmalarda Haklı Çıkmanın Yolları Mükemmel bir konuşma yapmalısınız. Belli bir vakit içerisinde sadece bir dakika özel geçeceksiniz ve o konuyu en mükemmel şekilde anlatacaksınız. Konuşmanız ne kadar öz ve geçmiş ve şikayetleri içermeyen bir konuşma olursa sizin için o kadar iyi olur.

9- İstatistik ve Rakamlar Kullanın

Bir fikriniz olmalıdır. Karşı tarafla tartışacaksanız ve onu inandırmak istiyorsanız elinizde bazı veriler olmalıdır. Örneğin bir tatile gideceksiniz ve eşinizle bir konuşma yapıyorsunuz. Ona tatile gideceğiniz zaman elinizdeki bütçeyi ve giderleri söyleyin. Başka bir ayda gidecekseniz oradaki giderlerin daha ucuz olacağı tarzında bir sohbet kurun. Bu fikir çok daha mantıklı olacaktır.

10- Tehdit Etmeyin

Tehditle birlikte karşı taraf sizi reddederse ne kaybedeceğini ona anlatmayın. İnsanlar sizden korkar, uyum sağlıyormuş gibi gösterir ve ilk sapakta sizi satar. Şu olmazsa böyle olur tarzı tehditvari cümleler kullanmayın.

11- Ortak Kazanç Ne Bilin

Ben şöyle haklıyım, siz şu kadar haklısınız gibi cümleler sorunları çözmez. Kimin haklı olduğunun bir önemi yoktur. Önemli olan şey ortak çıkarınız ne olacak ve kime ne fayda sağlayacaktır. Haksız olduğunu kimse kabul etmez.

Tartışmalarda Haklı Çıkmanın Yolları; Savaşın Sonunda Ayakta Kalanlar Kazanır

Eğer ki konuşma içerisinde ikiniz de birbirinizi yıpratıyorsanız ! Bu konuşmanın sonunda da birbirinize olan saygınızı yitiriyorsanız hiç konuşmamanız daha iyidir.

Bu makalemiz ilginizi çekebilir: (Kendini İfade Etmede Güçlük Çekenlere Öneriler)