Şükür Nedir? Allah’ın bize verdiği her türlü nimete karşı minnet etmek ve hamd etmek demektir. Örneğin bir iyilik gördüğümüzde veyahut bir musibet geldiğinde daha kötüsü olmadığı için şükrederiz yani Allah’a teşekkürlerimizi sunarız.
Şükür nedir diye sorduğumuzda pek çok kimse, şükrü sadece iyi ve güzel hallerde kullanılan bir kelime olduğunu düşünüyor. Lakin bu durum kesinlikle böyle değildir. Biz bir şeye şükür ediyorsak o sadece bizim için iyi bir şey sınırlı olmamalıdır. Yani insanlar kötü durumlara düştüklerinde de başlarına daha kötüleri gelmedikleri için şükredebilirler. Bu şekilde Allah’a olan sevgi ve saygımızı her halimizde gösterebiliriz.
Her bir insan mutlaka haline şükretmelidir. Zira dünyada mutlaka sizin durumunuzdan çok daha kötüsü durumda birileri bulunmaktadır. Hele ki sağlığımız yerindeyse, para kazanıyorsak, ailemiz ve arkadaşlarımız yanımızda ise tüm dünyanın zenginliği bizdedir.
Hem çok vakalar ve senetlerle ortaya konmuş ki şükür edenin elindeki nimetler artarken, isyan edenin, şikayet edenin hem nimetleri azalıyor hem mutsuz oluyor.
Nimet Şükrünü Eda Etmek
Bir kişi şükür nedir bilmez ise ortaya çıkan sonuç Allah’ın verdiği nimetlere nankörlüktür. Halbuki görebilsek sayısız nimetler var. Bunları ancak kendimizden yukarılara değil aşağılara bakarak görebiliriz.
Bakınız hastanelere, hapishanelere ve mezarlara orada bulunanlar bizdeki nimetlere gıpta ediyorlar. Zahiren zengin ama mutsuz olan pek çok kimse beli sendeki nimetlere şükür olmadığından gıpta ediyorlar.
Belki fakir birindeki huzuru bulamıyorlar. Bu nedenle her insanın her zaman için durumuna şükretmesi ve Allah’ın onun için uygun gördüğünü kabullenmesi gerekmektedir.
Bazıları da diyecek ki hani nimet sürünüyoruz. Asal öyle demeyelim bakış açımızı değiştirelim. Bizden daha sor durumda olan insanlara ülkelere bakalım. Aç olan, susuz olan, hasta olanlar bakalım, ölmüş ama senin yerinde olmak için her şeyini feda edecek olanlara bakalım. Eminim senin yerinde binlerce kişi olmak ister.
İşte şükür nedir bunlara fark ederek bilinçli olarak Allaha teşekkür etmektir. Haytının ve halinin kıymetini bilmektir.
Hem anlatılır ki bir veli zat talebelerini imtihan eder. Derki (haşa) elinizde Allah’ın gücü olsa ne yapardınız. Bazıları hastaları iyi ederim. Bazıları herkesi zengin ederim gibi şeyler der.
Bir talebesi ise hiçbir şey yapmazdım zaten Allah rahmet sahibi değil mi sizin düşündüğünüzü o düşünemez mi? Deyince diğerler hatasını anlamış. İşte Allah her şeyi bilir ve merhamet sahibidir. Hem unutmayalım ki imtihan dünyasındayız.
Rızık ve Allah
Allah’u teala devamlı olarak şükreden insanların mallarını bol bol rızıklar vererek bereketlendirdiğini ifade ediyor. Bunun için ağzımızdan şükür eksik olmazsa bizler de şükrederek bu bereketlerden yararlanabilirsiniz.
Şükür nedir diye soruyorsanız, Şükür Allah’ın kendisine bir iyilik olarak o malı veya herhangi bir şeyin kendisine verildiğini bilmektir yani nimeti vereni bilmektir. Nimeti vereni bulan şükredebilir.
Şükür sadece dil etmek çok doğru değildir. Yani hem dil ile hem fiil ile yapmalıyız. Fiil olarak söylediğimiz şeylerin hayatımıza yansımasıdır. Allah çalışana, hak eden insana şükredene bereketlerle verir, çalışmayan ve hiçbir şey yapmayana, mallarını Allah yolunda harcamayana ve Allah’ın uygun bulmadığı işleri yapan ise bir bereket bulamayacaktır.
Şükür Nedir?
Şükür nedir sorusuna başka bir açıdan bakacak olursak, sadece zahiri nimete yapılan şükür ile sınırlı olmamalıyız deriz. Yani çok çalışarak kazandığınız bir başarı, uzun zamandır çabalayıp elde ettiğiniz kazanımlar, ruh sağlığı, maddi ve manevi onlarca nimet için şükretmeliyiz.
Hepsinin Allah tarafından bize verildiğini bilmeliyiz. Şükretmek bu kadar önemli ve hayatımızın merkezinde olması gereken bir şeydir. Namaz kılmamız, dua etmemiz, Allah’ı zikretmemiz de bir şükür sayılır.
Her şeyi ben yaptım diyen, bilmişlik taslayan, Allah’ın razı olmadığı işlere bulaşan, kendisine verilen nimetleri görmeyen insanlar ise, asla ama asla şükür etmiş olmazlar. O vakit ziyana uğrayan olurlar. Şükredin iyilik bulun ve şükredin ki kurtuluşa erin bir formüldür.
Şükür nedir sorusuna bunun bir somut ölçüsü var mıdır dersek? Bir gösterge olması bakımından olumlu fiiller olarak Kanaat, İktisat, Rıza ve Memnuniyet olumsuz olarak da Hırs, İsraf, Hürmetsizlik ve Haram ve helâli tanımamak örmek olarak gösterilebilir.
Şükrün Çeşitleri
Evet şükrün çeşitleri dediğimiz zaman 3 başlıkta işleyebiliriz.
Söz ile şükür; hepimiz bildiği dil ile elhamdülillah demek, dil ile şükretmektir. Yani nimet vereni bilmek ve onu övmektir.
Fiili şükür, vücudumuzun maddi ve manevi azalarını Allah’ın rızası noktasında kullanmaktır.
Kalp ile şükür, yaninimeti vereni tanımak ve onu tasdik etmek demektir.
Nimete karşı şükrünüzü yerine getirin ve asla Allah’ın bizlere bahşettiği nimetlere karşı saygısızlık yapmalım, şüphesiz ki bu çok fena bir şeydir. Allah her zaman için şükredenlerle beraberdir.
Bu yazımızda şükür nedir konusunu işledik umarım faydalı olmuştur. Sevgiyle kalın…