Sahur Duası: Arapça Okunuşu ve Türkçe Anlamı

Sahur Nedir? Nasıl ortaya çıktı?

Orucun farz kılındığı ilk zamanlar sahabeler, iftar ettikten sonra gece uyumadıkları müddetçe yiyebiliyor, içebiliyor ve eşleri ile birlikte olabiliyorlardı. Fakat akşam olunca, iftar zamanı dahil çok çalışmaları halinde uyuyor ve bunların hiçbirini yapamıyorlardı. Ertesi gün güneş batıncaya kadar oruçlu oluyorlardı. ( İbn Hacer )

Bir gün Kays bin Sırma (r.a) isimli bir sahabe yorgun argın eve gelerek hanımından iftar için yemek hazırlamasını istemişti. Fakat bütün gün çalışan Kays, hanımı gelene kadar uyuyakaldı.

Böylece hiç yemek yemeden ertesi günün orucuna başlamak zorunda kaldı ve yine tarlasında çalışmaya başladı. Ancak günün ortasında açlık ve yorgunluğun etkisi ile bayıldı. Kays’ın bu durumu Efendimiz (s.a.v)’e haber verildi.

Bunun üzerine inananlara kolaylık olması için “sahur” dediğimiz uygulamanın başlamasına vesile olan şu ayet nazil oldu;

“Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar sizin için bir elbise, sizde onlar için birer elbisesiniz. Allah sizin kendinize kötülük ettiğinizi bildi ve tövbenizi kabul edip sizi bağışladı. Artık ( Ramazan gecelerinizde ) onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği ( aydınlığı ) siyah ipliğinden ( karanlığından ) ayırt edilinceye kadar yiyin, için sonra akşama kadar orucunuzu tamamlayın” ( Buhari )

Sahur hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v)“Bizim orucumuz ile Ehl-i Kitabın orucunu ayıran (şey), sahur yemeğidir” ( Müslim ) Buyurarak sahur yapmanın oruç ibadetinde Müslümanların ayırt edici bir vasfı olduğunu bildirmiştir.

“Sahur yemeği yiyin. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır” ( Müslim ) buyurarak sahur yapmayı önemini bize anlatmıştır.

Arapça Okunuşu: “اللهم بارك لنا فيما رزقتنا وقنا عذاب النار”

Türkçe Anlamı: “Allah’ım, bize verdiğin rızıklarda bereket ihsan et ve bizi cehennem azabından koru.”

Sahur Duası

“Ya Rabbi, bu gece ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Yüce Allah’ımız! Bizi iftara ulaştırırken günahlarımızdan da temizlenmiş olarak orucumuzu açmayı nasip eyle. Amin.”

Bu dua, sahur zamanında Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in de kullandığı bir duadır. Sahur zamanında okunan bu dua, Allah(c.c) oruç ibadetini kabul etmesini ve günahlarımızdan arınmış bir şekilde iftara ulaşmayı niyaz etmektedir.

Sahur Duası Okunuşu

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in de sahur için öğrettiği dualardan biride,

للهم بارك لنا فيما رزقتنا وقنا عذاب النار

“Allahumma barik lana fi ma razaqtana waqina ‘adhaba annar.”

Allah bu güzel günlerde tüm günahlarımızı bağışlasın İnşallah.