Pvc Kanser Yapar mı ? Pvc kapı pencere kanser yapar mı ? PVC Pencere Sağlığa Zararlı mıdır? Bugün kullanım oranları ne kadar yüksek olursa olsun PVC ürün kullanıcılarının aklına en çok takılan bir sorun var. Konu söz konusu plastik malzemenin sağlığı olumsuz etkilediği düşüncesidir. PVC malzemenin üretim hammaddeleri ve PVC pencerelerin yüksek yalıtım kabiliyetleri düşünüldüğünde bu durumun yersiz bir endişe olmadığı aşikârdır. Fakat burada esas olan PVC pencere markaları, üretici ve satıcılarının insanları doğru ve eksiksiz bilgilendirmeleri gerekliliğidir. Öncelikle bilinmelidir ki PVC malzemenin sağlığa olumsuz etkisi, özellikle kanserojen maddelere dair endişeler bundan yıllar öncesinde kalan bir konudur. Gelişen teknoloji ile olası tüm zararlı etmenler henüz üretim aşamasında bertaraf edilerek tamamen steril ve sağlıklı ürünlerin üretildiği fabrikalar mevcuttur. PVC üretim tesisleri, fabrikaları sıkı denetimlerden geçirilmekte, gerekli güvenlik önlemleri en üst düzeyde alınmaktadır. Pvc kapı pencere kanser yapar mı ? Sorusunun cevaplarına hep beraber bakalım.
- Pvc kapı pencere kanser yapar mı ?
- Sağlımız için zararlımı?
- Pvc yan etkileri nelerdir?
- İnsan için pvc pencere sağlıklımı ?
- Kısaca plastik pvc zararları nelerdir?
PVC ürünlerinin kansere neden olduğunu açıklayan resmi rapor yoktur.
PVC KAPI PENCERE KANSER YAPAR MI?
PVC Kanser yapar mı? Sorusunun yanıtını vermek için aslında ilk önce PVC nedir? sorusunun karşılığının bulunması gerekiyor. Bu nedenle kısa bir tanımlama yaparak başlayalım. PVC petrolün türevlerindendir. Vinilklorür monomerlerinin bir araya getirilmesi ile birlikte elde edilecek olan madde polivinilklorür’ dür. Bu madde diğer bileşenlerle karıştırıldıktan sonra üretime hazır bir profil haline getirilir. Bu profiller işlenerek çeşitli sektörler içerisinde kullanılır ve PVC ürünler bu şekilde piyasaya sunulmuş olur.
Şimdi gelelim başlığımızdaki PVC kanser yapar mı? sorusunun yanıtını bulmaya. Bu sorunun çelişkili yanıtlarının olduğunu görüyoruz. Halk arasında konuşulanlara baktığımızda PVC’nin kanser yapan bir etkisi olduğu düşünülür. Ancak realitede bu düşüncenin yanlış olduğu bilinir. Çünkü bu malzeme çok geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Hatta şu şekilde bir örnek vermek gerekirse günümüzde hastane ortamlarında kullanılan pek çok ürünün de PVC’den yapıldığı bilinir. PVC bugün yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada kullanımı yaygın olan 2. Plastik türüdür.
Bakalım insanların PVC kanser yapar mı? Sorusundaki kafalarını karıştıran iddianın nedir?
Bu iddianın temelinde içerisindeki katkı maddesi Vinil Klorül’ün karaciğer kanserine neden olduğu vardır. Bunun içinde dönem dönem bazı uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar insanların kafasının karışmasına neden olmuştur.
Çok geniş bir tüketim alanı bulunan PVC oyuncak, ambalaj, pencere, kablo, şişe, duvar kağıdı, kapı vs. gibi pek çok ürünün de temelini oluşturmaktadır.
Neden PVC ?
Peki, PVC kanser yapıcı bir etkiye sahip ise bu durumda insanlar neden halen çok fazla ilgi gösteriyor toparlayalım.
- Öncelikli olarak maliyetleri çok düşük dolayısıyla daha ekonomik bir seçenek oluyor.
- Alev almama özelliği sayesinde yapı sektörü içerisinde kullanımını artırıyor.
- Daha uzun ömürlü olabiliyor
- Bakımı ve tamirinin daha kolay olması
PVC Kapı Pencere Ürünleri Kanser Yapar Mı?
PVC Kapı pencere ürünleri, sağlık konusunda pek çok kişinin merak ettiği ürünlerden oluyor. Üretiminde yapay polimer alt yapıları kullanılan bu ürünlerde, sağlık konusunda uzun süreli çalışmalar yapılmıştır. Yeni çalışmalar da yapılmaya devam ediyor ayrıca. PVC kapı pencere konusunda pek çok marka çalışmalarını sürdürüyor ve aktif olarak yoğun şekilde bu ürünler kullanılıyor. Sadece kapı pencere değil, borulardan tutun da kaplama ürünlerine varıncaya kadar pek çok yerde PVC (poli vinil klorür) ürünü kullanılıyor. Yapı ürünlerinde artan kullanımlar, bireylerin PVC sağlığı konusundaki merakını da artırmıştır bu yüzden. Peki ama durum gerçekte nedir? Gelin detaylarına göz atalım.
PVC Ürünleri sağlığa zararlı mıdır?
PVC ürünleri ile ilgili olarak, en temel malzeme petrol ve tuz yapılarıdır. PVC ürünlerinin yapım esnasında kullanılan ürünlerde, özellikle yalıtım çalışmaları fazla olduğu için, insanların merak etmesi çok normaldir. Lakin şöyle bir gerçek var ki, pvc ile ilgili bütün bu merak, pvc markalarının yetersiz bilgi sunmalarından oluşuyor. PVC ürünlerinin kansere sebebiyet veren kanserojen maddeleri, bundan 7 ya da 8 sene öncesinde konuşulan bir konuydu. PVC kanser yapar mı gibi sorular, o dönemlerden kalma sorular olduğu için, günümüzde de yeterli bilgilendirmeler olmadığı için (en azından herkes için), bu sorular hala soruluyor. Teknolojinin güçlü ilerleyişi ile birlikte PVC üretiminde açığa çıkan bütün malzemeler ayrıştırılıyor. Bu esnada pvc zararları da bertaraf edilmiş oluyor. Yani üretiminde, bütün maddeler ortaya çıkarıldığı için kanserojen olma tehlikesi oluşturan her ürün, özel olarak ayrıştırılıyor ve ortaya saf yalıtım malzemeleri kalıyor. Bu sayede kaliteli pvc markaları tarafından yapılan steril ve sağlıklı ürünler ön plana çıkıyor. PVC üretim tesislerinde yapılan sıkı denetimler ile birlikte, gerekli güvenlik önlemleri çok sıkı tutulmaktadır.
Vinil klorür, kolayca yanabilen renksiz bir gazdır. Doğal olarak oluşmaz ve ticari kullanım için endüstriyel olarak üretilmelidir. Vinil klorür öncelikle polivinil klorürü (PVC) yapmak için kullanılır; PVC, borular, tel ve kablo kaplamaları ve paketleme malzemeleri dahil olmak üzere çeşitli plastik ürünler yapmak için kullanılır. Vinil klorür ayrıca tütün dumanında bir yanma ürünü olarak da üretilir.
İnsanlar vinil klorüre nasıl maruz kalır?
Vinil klorürün üretildiği veya kullanıldığı tesislerdeki işçiler, öncelikle soluma yoluyla maruz kalabilir. Genel popülasyon, kirli hava veya tütün dumanı solunarak maruz kalabilir. Çevrede, vinil ürün üreten fabrikaların çevresinde en yüksek seviyede vinil klorür bulunur. Bir su kaynağı kirlenmişse, su duş almak, yemek pişirmek veya çamaşır yıkamak için kullanıldığında vinil klorür ev havasına girebilir.
Hangi kanserler vinil klorüre maruz kalmayla ilişkilidir?
Vinil klorüre maruz kalma, nadir görülen bir karaciğer kanseri ( hepatik anjiyosarkom) yanı sıra beyin ve akciğer kanserleri, lenfoma ve lösemi riskinin artmasıyla ilişkilidir .
Maruziyetler nasıl azaltılabilir?
ABD Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi, vinil klorüre maruz kalma sınırları hakkında https://www.osha.gov/chemicaldata/ bilgi sağlar .
PVC DOĞRAMA VE KANSER BAĞLANTISI
PVC kapı ve pencerelerin sert plastik sistemlerden üretilmiş olduklarını biliyoruz dolayısıyla bu ürünlere şekil verilebilmesi için yaklaşık olarak 200 derecelik bir ısı enerjisine maruz kalırlar. Bu sıcaklıkta malzemeye istenilen şekil verilmiş olduktan sonra ortam sıcaklığına getirilmiş olduğunda karbon bağlarının çözümlenmesi mümkün olmamaktadır. Bunun içinde doğaya atılan bir plastik hiçbir zaman yok olmaz.
Günümüzde ise bu teknolojiye baktığımız zaman ülkelerin inşaat sektörün içerisinde PVC kullanma olasılığını çok daha ön plana çıkarmıştır. Bunun en büyük nedeni ise PVC doğramaların insan sağlığını tehdide uğratacak olan bir sıkıntısının olmadığıdır. Hatta bu sistemlerin zarar vermediği ispat edildikten sonra çocukların oyuncakları yemek yedikleri su içtikleri eşyalarda PVC’den yapılmıştır. Sonuç olarak PVC’nin kansere neden olmadığı ve sağlığa zararının bulunmadığı birçok yayında geniş bilgiler verilerek anlatılmıştır. Forum sitemizde de bu konuda bilgiler mevcuttur. Kafanızdaki PVC ve kanser bağlantısı ile ilgili soruların yanıtlarını da yine bu kaynaktan bulabilirsiniz.
Peki, PVC kapı ve pencere kanser yapar mı iddiası nereden kaynaklanıyor hiç düşündünüz mü? Hemen bunu da açık bir şekilde dile getirelim. Kapı ve pencere sektörü geniş bir alana yayılmış olduğundan dolayı burada rekabet oldukça güçlü bir hale dönüşmüştür. Ahşap kapı ve pencere üreticileri bu konuda bir söylenti çıkararak rekabette bir adım daha öne çıkabilmek adına PVC’nin kanser yaptığı söylentilerini çıkarmışlardır. Dolayısıyla bu da PVC sektörünün olumsuz yönde etkilenmesine ve insanların da ahşaba olan ilgisinin artmasına neden olmuştur. Gerçi biraz araştırmacı olunduğunda bu malzemenin de aslında bu şekilde bir zararının olmadığı bilinmektedir. Türkiye plastik sektörü içerisinde her geçen gün kendisini biraz daha güçlü bir konuma getirerek dünyayı yakalayıp yakından takip etmek istiyor. Bunun içinde bugüne kadar yapılan çalışmalar için olumlu adımlar atılmış diyebiliriz. Sektör içerisindeki güçlü firmalar AR-GE çalışmaları gerçekleştirerek bu ürünün kalitesini, dayanıklılığını ve sağlıklı olduğunu herkese duyurmak istiyor.
Pvc Kanser Yapar mı ? Sonuç:
Pvc kapı pencerelerin kanser yapmaması sevindirici bir durum ..
Aydınlatıcı ve doğru bilgilere dayalı bir konu makale okudunuz.
Teşekkür ederiz
PVC’nin hammddesi ile ilgili bir çok araştırma olduğunu biliyoruz. Kansere neden olup olmadığının açıklığa kavuşması için için senelerdir uğraş veriliyor. Bu konuda Fareler üzerinde yapılan deneyler aşırı dozda PVC hammeddesi verilmesine rağmen kanserojen bir etki göstermediği rapor edilmiş.