Dilek namazı veya dilek duası aslında hepimiz bir şeyler isteriz, talep ederiz. İşte bu talepler ve isteklerimizin gerçekleşmesi için fiili çalışmakla beraber bu nevi dualar ederiz ve namazlar kılarız.
Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in kendisinden yardım isteyen bir kişiye tavsiye ettiği dilek duası ve İbni Mes’ud (r.a) rivayet edilen dilek namazı tavsiyelerini bu yazımızda sizler için hazırladık. Allah (c.c) şüphesiz her şeyin en hayırlısını bilendir. Hepimizin hakkında hayırlısını nasip eylesin ve hakkımızda hayırlı olanı gönlümüze razı eylesin inşallah. ( Amin )
Peygamber Efendimizin ‘den Dilek Duası İçin Tavsiye
Çocuklarını idarede sıkıntı çeken, sorunlar yaşayan kişiye Peygamber Efendimiz (s.a.v) demiş ki “Neden istiğfar etmiyorsun? Ben günde yüz defa istiğfar ederim” buyurmuştur.
Yine tabiinin büyüklerinden ve Hz. Alinin icazet verdiği Hasan-ı Basri hazretlerine bir zat geldi ve şekvada bulunarak dedi ki kıtlık var ve yokluk içindeyiz hem çok fakiriz diyerek yakındı.
O mübarek zat ona hitaben dedi ki çokça istiğfar duası yapınız. Sonra Kurandan Nuh suresi 10-12. ayetlerini okudu. İşte o ayetler mealen şöyledir: Rabbinize çokça istiğfar (bağışlanma) edin zira o çok bağışlayan ğaffardır. Böylece size gökten bol bol yağmur göndersin ve size bol mal ve evlatlar (oğullarla) vermekle yardım etsin, sizin için bahçeler, bağlar versin, ırmaklar, nehirler versin.
Bizde çokça İstiğfar etmeliyiz. ;İşte istiğfar duası:
“Estagfirullah minkülli mâkerihallah, Estagfirullahel’azîmellezî lâilahe illâ hüvel hayyel kayyûme ve etûbüileyh”
Bu duanın meali ise şöyledir: “Razı olmadığın işlerden yaptıklarımı affet ve yapmadıklarımdan muhafaza et! Kendisinden başka ilah bulunmayan Hay, Kayyum ve Azîm olan Allah’a istiğfar (tövbe) eder ve günahlarıma pişman olup O’na sığınırım.”
Dilek Namazı- Hacet Namazı
Bu konuda Resûlullah (s.a.s.) şöyle demiş “Kişi bir ihtiyacını yada bir şeyi Yüce Allah’tan veyahut bir insandan isteyeceği vakit önce güzel bir abdest alsın akabinde iki rekat namaz kılsın. Sonrasında Allah’ı anarak Resûlullah’a salavat getirsin ve şöyle dua etsin.
Lâilâhe illallâhu’l-halîmu’l-kerîm. Subhânallâhi Rabbi’l-arşi’l-azîm. Elhamdu lillâhi rabbi‘l-âlemîn ve Es’eluke mücîbâti rahmetike ve azâime mağfiretike vel ğanimete min külli birren ve’sselâmete min kulli ismin. Lâ teda’ lî zenben illâ ğafertehü ve lâ hemmen illâ ferractehü velâ hâceten hiye leke rıdan illâ gadaytehü. Yâ Erhame’r-râhimîn!” (Tirmizi “Salât”, 140, 348)
Hilim (yumuşak) ve kerem (cömert) sahibi Allah’tan hariç ilah yoktur. Yüce arşın Rabbi Allah’ı tüm noksan sıfatlardan tenzih (kusur) ederim. Her çeşit övgü ve sena alemlerin Rabbi olanAllah’a mahsustur.
Ey Allah’ım sen merhametli olanların en merhametlisin! Senin Rahmetine sebep olacak amelleri, mağfiretine (bağışlamana) ulaştıracak sebepleri, her çeşit iyiliği elde etmeyi ve her çeşit günahtan kurtulmayı (korunmayı) senden niyaz ediyorum.
Affetmediğin hiçbir günahımı ve kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızana uygun olan her türlü dileğimi, isteğimi kabul buyur! Sen hangi amelden razı isen onu ver, ey Rahîm olan Rabbim!’ bu duadan sonra gerek dünyevi gerek uhrevi her ne isterse talep eder.
Dilek namazı veyahut hacet namazı 4 veya 2 rekat olarak kılınır. 12 rekat kılındığına dair rivayet de vardır. Bu namaz dört rekat olarak kılınacaksa o kişi, birinci rekatında Fatiha suresini okur, sonra 3 kez Ayetü’l-kürsi okur, rüku ve secdeden sonra diğer üç rekatında da birer Fatiha suresi ile birer İhlas, Felak ve Nas surelerini okur. Sonra da yukarıdaki duayı yapar (Kaynak diyanet)
Dilek Duası Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir
- Bela veya musibet gelmeden evvel çokça istiğfar edilmelidir. Yani istiğfar için bir şey beklenilmemeli
- Duadan evvel hamd ve salavatla yapılmalıdır.
- Dua ediyorum kabul olmuyor dememelidir. Zira bu dualar da ibadet hükmündedir ve ibadetlerin asıl karşılığı ahirettedir. Lütfundan umarak ihlasla isteyelim.
- Bir dileği isteği olanlar bunlarla beraber adakta bulunurlarsa daha kolay kabul olunur.
- Duada samimiyet ve ihlas çok önemlidir.
Dilek namazı veya hacet namazı kıldığımızda ve duamızda samimiyetle içten yalvararak aczimizle fakrimizle isteyelim hem ısrarla isteyelim. Allah’a emanet olun vesselam.
12 rekati nasil kilicaz 2 rekatda bir selam mi vericez yoksa busbutun 12 rekatmi kilicaz yarfimci olurmusunuz lutfen