Oruç Tutmak Nedir?

Oruç tutmak; İslam dininin üçüncü şartı olup Ramazan ayında, bir ay oruç tutmak gücü yeten her Müslümana farzdır. Tutmamak ise büyük günahtır.

Oruç tutmak sadece aç ve susuz kalmak anlamına gelmez. Oruçtan maksat, sabırdır, şükürdür, nefis terbiyesidir ve açım halinin anlamaktır.

Niyet ederek balarız oruca ne zaman başlarız? Tan yerinin ağarmaya başlamasından (imsak vaktinden) itibaren güneş batıncaya kadar geçen süredir. Bu süre de yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir.

Müslümanım diyen herkes ramazan ayı içinde niyet ederek, fecrin başlamasından ki bu sabah namazından güneş batıncaya kadar yani akşam namazına kadar yemeyi, içmeyi ve şehevi arzuları terk ederek oruç tutması iktiza eder.

Oruç Tutmak Zorunlu mu?

Evet Oruç gücü yeten Müslümanlara farzdır ve zorunludur. Oruç tutmak Bakara suresi 183. Ayete Rabbimiz “Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi (yazıldığı gibi) size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.” Bildirdiği üzere farz kılınmıştır.

Yine aynı surenin 185. ayetinde de “Sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin.” buyurularak oruç ibadetinin yerine getirilmesi emredilmiştir.

Bunula birlikte Peygamber Efendimiz (sav) de, İslam’ın 5  temel esasından birinin Ramazan ayında oruçlu olmak olduğunu beyan etmiştir.

Oruç Tutmak Kimlere Farzdır?

Buluğ çağına ermiş olup aklı başında olan her kadın ve erkek Müslümana Ramazan ayında oruç tutmak bir kulluk borcudur ve farz-ı ayndır. Yani üzerimize farzdır.

Buluğ çağına ermemiş çocukların oruç tutması farz değildir. Bunula birlikte onları da namaz gibi, küçük yaşlardan itibaren zorlamadan heveslendirerek gücü yettikleri miktarda oruç tutmaya alıştırmak güzel bir davranış olup tutsalar elbette sevabı olur ama tutmasalar mesuliyeti olmaz.

Yolcu olan veya hasta olanlara da oruç farzdır. Lakin bir kolaylık olarak Ramazan ayında orucu tutmaları mecburi değildir. Ramazan orucunun Ramazan ayı içinde farz olması için, sıhhat ve ikamet şarttı vardır.

Yolcularla hasta olanlara dinimizin izin ve ruhsatı vardır. İsterlerse oruçlarını Ramazanda tutarlar, dilerlerse yolcular yolculuktan evlerine döndükleri zaman, hastalar da iyileştikleri vakit gününe gün kaza ederler. Eğer hastalık doktor onayı ile geçmiyorsa kefaret öderler.

Oruç Tutmak Sevabı Nedir?

Ramazan ayında oruç tutmak sevabı dediğimizde onun adeta had ve hesap yoktur. Bu mübarek ayda Allah’ın rahmeti, feyzi, bereketi, sevabı, hayrı, bizim umduğumuz ve beklediğimizin çok ötesindedir.

Peygamber Efendimiz (sav) diyor ki: Allah (c.c.) şöyle buyurdu: “İnsanoğlunun her işi kendisi içindir. Lakin oruç öyle değildir. Oruç benim içindir ve onun mükâfatını ben veririm.”

Peygamber Efendimiz (sav) şöyle diyor: “Cennette Reyyan adı verilen bir kapı vardır. Bu kapıdan Kıyamet vakti sadece oruçlular girer. Onlarla birlikte başka kimse giremez. Nida edilir ‘Nerede oruç tutanlar?’ çağırılır ve oruç tutanlar oradan cennete girerler. En sonuncusu da girdi mi, daha kapı kapanır ve o kapıdan kimse giremez.”

“Oruç vakti nefsinin canını çektiği yiyecek ve içeceklerden nefsini alıkoyan birisine Cenab-ı Hak onu cennet meyvelerinden yedirip, cennet ırmaklarından içirir.” (Kenzü’l-Ummal, 3/328)

“Oruç tutan kişinin uykusu ibadet, susması ise tesbih sayılır. İyilik ve ibadetlerine kat kat ecir verilir. Oruçlunun duası Allah tarafından kabul edilip günahları afv edilir.” (Kenzü’l-Ummal, 3/327)

Oruç Tutmak Faydaları

Oruç tutmanın hem manevi hem sağlık olarak pek çok faydası vardır. İşte orucun maddi ve manevi faydaları;

1. Oruç ile Allah’ın emirlerine bağlılığımızı gösteririz.

2. Her daim ihtiyacımız olan sabır kuvvetimiz artar. Mücadele kabiliyetimiz artar.

3. İhsan edilen nimetlerin kıymetini anlarız.

4. Bizdeki şefkat ve merhameti geliştirir.

5. Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşmaya sebeptir.

6. Kıyamet günü şefaatçi isteyen oruç tutsun.

7. Rızkı bereketlendirir ve aynı zamanda bedenin zekatıdır.

8. Sosyal hayatta bir denge meydana gelir.

9. Oruç tutmak sıhhate vesiledir.

12. Ahlakını güzelleştirmek isteyen kişi oruç tutsun

13. İnsanlara kendini denetleme fırsatı verir.

14. Orucun kötü ahlaktan ve iyi ahlaka dönmek noktasında tesiri vardır.

Bununla beraber uzmanlar oruç tutmanın; Vücudun direncini arttırdığını, hücreleri onardığını, Tip 2 diyabet riskini önlediğini, stres ve iltihabı azalttığını, Kalp sağlığını koruduğunu, kanseri önlediğini, Alzheimar’ı hastalığına faydalı olduğunu ve zihni güçlendirdiğini, beyan ediyorlar.

Oruç Tutmak İstemiyorum?

Oruç zamanı tutarken çok zorlanıyorum, susuzluk konusunda dayanamıyorum. Bu sene tutmayı düşünmüyorum bunun yerine ne yapsam? Gibi şeylerle oruç tutmayanlar olabiliyor.

Evvelen şunu bilelim ki özürsüz bir şekilde bu ifadelerle oruç tutmamak olmaz imkanı da yoktur. Bunlar nefsin ve şeytanın ifadeleridir. Fıkıh bellidir. Özür var ise zaten İslam onlara mecbur kılmıyor.

Sağlıklı ve şartları uyan her Müslümanın nefsinin ve şeytanın oyunlarına gelmeden izzetiyle oruç tutması onu hem bu dünyada hem ahirette saadete götürecektir inşallah.

Evet bize düşen İslamın temel şartlarından olan orucu tutmak ve oruç ile birlikte gelen pek çok faziletlere nail olmaktır vesselam.

Yorum yapın