Müzakere Becerisi Nedir? 2020

Müzakere Nedir? Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında farklı bireyler ile çıkar ve görüş çatışması yaşarız. Bu çatışmalar genel olarak kaçınılmazdır çünkü her birey kendi isteğinin gerçekleşmesini tercih eder. Her şirket kendi çıkarını diğer şirketlerin önüne koyar. Tam burada, müzakere devreye girer. Müzakere Ne Demek; iki veya daha fazla grubun birbirleri ile istekleri veya çıkarları adına tartışmaları ve anlaşmaya çalışmalarıdır. Nihayetinde anlaşmazlıklar her zaman için güzel sonuçlar doğurmaz. Bir bireyin fikri ne olursa olsun karşı taraf ile ortak bir noktada buluşabilmelidir. Çatışmaları gidermek, masadan negatif sonuç ile kalkmak anlamına gelmemektedir. Bireyler veya gruplar başarılı bir müzakere ile istediklerini alabilme şansına sahiptirler.

Günlük Hayatta Müzakere

Her ne kadar iş odaklı bir kavram gibi dursa dahi, hepimiz günlük hayatta birçok kez müzakere içerisinde bulunuruz. Karşımızdaki bireyi ikna etme çabası sırasındaki her bir tartışma birer müzakeredir. Hepimiz bir şekilde fark etmeden dahi olsa bunu yaparken buluruz kendimizi. Çünkü kendi fikrimizin diğer bireylerin fikirlerinden daha iyi olduğunu düşünürüz. Yada kendi fikrimizin bize daha fazla çıkar sağlayacağını düşünürüz. Bir arkadaş grubu arasındaki etkinlik planlama sohbeti, ailemizdeki birinin bizim için bir şey yapmasını için ikna etmeye çalışmak bir müzakeredir. Almak istediğimiz bir ürünün fiyatı konusunda satıcı ile pazarlık yapmaya çalışmak birer küçük çaplı müzakeredir.

Müzakere Yetenekleri

Herkes bir müzakere içerisinde bulunabilir ancak herkes bir müzakere kazanamaz. Buradaki ‘kazanmak’ kelimesi müzakere içerisinde bireylere göre biraz değişiklik gösterir. bir müzakereyi kazanmak genel anlamda masadan istediğin sonuç ile kalkmak anlamına gelir. Bunun için ise müzakere yeteneklerine sahip olunması şarttır.

Sürece odaklanabilmek başarılı bir müzakere için oldukça önemli bir yetenektir. Tartışmacı karşısındaki bireyin söylediği her kelimeyi dikkatle dinlemelidir. Karşısındaki bireyin vücut hareketlerini ve mimiklerini iyi okumalıdır. Ancak o zaman bunları kendi avantajı için kullanabilir.. Müzakereci konuya hâkim olmalı ve ne diyeceğini bilmelidir. Karşısındaki bireyin neler söyleyebileceğini önceden tahmin etmeli ve buna hazırlıklı olmalıdır. İyi bir müzakereci karşısındaki birey ile kişisel bir bağlantı kurmalı ve bu bağlantıyı tartışma sırasında kullanabilmelidir. Ama en önemlisi, iyi bir müzakereci düşünebilmelidir.

Müzakere Teknikleri; Bireyin kişisel gelişim süreci burada önemli bir etkendir. Kendisini geliştirmemiş, kendi sınırlarını ve yeteneklerini bilmeyen birisi karşısındaki kişiyi etkili bir şekilde ikna edemez. Kendini geliştirmemiş bireyler müzakere yetenekleri yerine getiremez. Bu sebeple tartışmayı kaybetmesi de muhtemeldir. Bireyin zeki ve tartışmak konusunda tecrübeli olması gerekiyor. Ayrıca bilgili ve istekli olması gerekmektedir müzakere yeteneklerini kullanabilmesi için. Bireyin kendine inanması ve bu işi yapabileceğini, bu tartışmayı kazanacağına inanması gereklidir.

Müzakereyi Kazanmak

Her ne kadar ‘kazanmak’ değişkenlik gösterebilecek bir terim olsa dahi, müzakere sırasında gerçek kazanım iki tarafın mutluluk seviyesinin dengesidir. Hiç kimse zararlı çıkacağı bir anlaşmayı imzalamak veya kabul etmek istemez. Masaya oturmadan önce neleri feda edeceğini ve kazanacağını düşünmek müzakere sırasında oldukça etkili bir sonuç doğuracaktır.