Kişisel Gelişim İçin Yapılması Gerekenler

Kişisel Gelişim İçin Yapılması Gerekenler Kişisel gelişim mutluluk, sağlık, hırs ve başarı için gereklidir. Kişisel gelişim konusunda bir sınıra ulaşmak mümkün değildir. Rutinde ise unutmak kolaydır. Ancak ondan daha önemli bir aktivite yoktur.

Kişisel Öğrenme Büyüme ve Gelişim

Kendinizi kendi kendine çalışmaya adadığınızda, seçtiğiniz faaliyet alanında gelişmeye ve büyümeye başlarsınız. Entelektüel, profesyonel, sosyal veya ruhsal gelişim olabilir. Herhangi bir alanı seçebilir ve her alanda tutarlı bir şekilde gelişebilirsiniz. Bu sayede kişi hayatı boyunca gelişebilir.

Çevrenizdeki diğer insanları gözlemleyerek de öğrenebilirsiniz. Arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız, patronunuz veya yaşam tarzı size hitap eden birileri de olabilir. Bu yöntem de kişinin diğer insanlardan yararlı alışkanlıklar ve beceriler edinmesine izin verir.

“Kişisel gelişimi arttırmanın çeşitli yolları bulunmaktadır:

  1. Kişisel gelişim kurslarına katılmak.
  2. Kitap okuma alışkanlığı edinmek.
  3. Hatalardan ders çıkarmayı öğrenmek.
  4. Zihin ve beden sağlığına dikkat etmek.
  5. Araştırma yapma alışkanlığı edinmek.
  6. Yeni diller öğrenmek.
  7. Planlı ve düzenli bir hayat yaşamak.
  8. Motivasyonu yüksek tutmaya çabalamak.

Bu yollar, kişisel büyüme ve gelişim için önemli adımlar sağlayabilir.”

İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi

1. İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi

Etkili iletişim kurma beceriniz, başarınız için çok önemlidir. Bu hem sözlü hem de sözlü olmayan iletişim için geçerlidir. Hangi sektörde çalışırsanız çalışın, iletişim becerilerinizi geliştirmek kesinlikle büyük bir artı olacaktır.

Müzakere Becerileri

2. Müzakere Becerileri

Zamandan ve paradan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda uzun vadede insanlarla ilişkilerden yararlanmak için mükemmel bir fırsat sağlayacaktır.

İstediğiniz her şeyi her zaman elde edemeyebilirsiniz ! Müzakere becerileri gelecek te hedeflerinize etkili bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Etik ve Sosyal Sorumluluk

3. Etik ve Sosyal Sorumluluk

Nasıl davranacağınızı bilmek ve başkalarının beklentilerini karşılayabilmek, olumlu imajınızı geliştirebilir. Başkalarının saygısını kazanabilir, büyük bir itibar kazanabilirsiniz. Hem işte hem de toplumda güvenirliğinizi arttırabilirsiniz. Böylelikle bir takımda veya toplumda lider pozisyonu alarak daha başarılı ve etkili olabilirsiniz.

Takım Çalışması ve Esneklik

4. Takım Çalışması ve Esneklik

İnsanlar dışa dönük ve içer dönük olarak ikiye ayrılır. Bazı insanlar bir takım kurmayı kolay bulurken, diğerleri kendilerini takımdan ayrı tutmaya çalışırlar. Tek başlarına çalışmaları daha kolaydır. İkinci kategoriye dahilseniz, esnek olmalısınız ve ortak bir hedefe yönelik bir ekipte çalışmayı öğrenmelisiniz.

Akıl Yürütme Sonucunda Doğru Kararı Vermek

 

5. Akıl Yürütme Sonucunda Doğru Kararı Vermek

Bilgiye dayalı kararlar alma yeteneği, muhakeme becerilerinizi ne kadar etkili kullandığınıza bağlıdır. Ne yazık ki, herkesin böyle bir yeteneği yoktur. Özellikle de zor kararlar alma söz konusu olduğunda. Doğru kararları vermek için bazı ipuçları:

Alınan bilgilerin dikkatlice dinlenmesi ve eleştirel analizi.
Yararlı ipuçları ve püf noktaları öğrenmek.
Farklı bakış açılarını derinlemesine anlamak, açıklığa kavuşturmak ve kabul etmek.

Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme Becerileri

6. Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme Becerileri

Eleştirel düşünme, bir sorunu etkili bir şekilde çözmek için bilgiyi, gerçekleri ve verileri kullanmanıza olanak tanır. Başarıya ulaşmak ve her türlü zorluğun üstesinden gelmek için bu becerilerin geliştirilmesini sağlayın. Bir problem üzerinde derinlemesine düşünme ve en iyi çözüme varırsınız. Acil bir çözüm ya da fikirler üretme yeteneği, kendi kendinize geliştirmek için önemli bir niteliktir.

Analitik Düşünme

7. Analitik Düşünme

Analitik düşünme aynı zamanda problem becerilerinin de önemli bir bileşenidir. Görsel düşünme, metodik, adım adım bir yaklaşım kullanarak problemleri hızlı bir şekilde çözme yeteneği sağlar. Analitik düşünme, karmaşık bir sorunu daha küçük, yönetilebilir bileşenlere ayırmanıza yardımcı olur.

Yaratıcı Düşünme

8. Yaratıcı Düşünme

Yeni fikirler ve bir şeyler yapmanın yeni yolları hakkında düşünmek yaratıcı düşüncedir. Modern gerçekliklere yeni ve taze bir bakış açısı getiriyor. Bu yenilik çağında, işte başarılı olmak için yaratıcı düşünme esastır. Yaratıcı insanlar tüm faaliyet alanlarında takdir görmekte ve iş verenler tarafından talep görmektedir.

Dikkat ve Hafızayı Geliştirmek

9. Dikkat ve Hafızayı Geliştirmek

Mükemmel hafıza, önemli tarihleri, gerçekleri ve tarihleri unutmamıza izin vermez. Ayrıca birçok hata ve problemden kaçınmamıza yardımcı olur. Zayıf hafıza veya dikkatsizlik nedeniyle yapılan bazı hatalar, iş açısından ciddi sonuçlar doğurabilir.

Organizasyon ve Öz Disiplin

10. Organizasyon ve Öz Disiplin

Hayatınızı planlayın ve önceden çalışın. Organize olmak daha iyi odaklanmanıza yardımcı olur. Disiplin görevlere öncelik vermenize, üretkenliği artırmanıza, stresi azaltmanıza yardımcı olur. Zamanınızı daha iyi yönetmek için disiplin yeterli bir kriterdir.

Öz disiplin ve organizasyon, kişisel verimliliği ve üretkenliği artırmanın güçlü aracı yoludur. Organize insanlar tüm çabalarında bu önemli beceriden yoksun olanlara göre daha başarılıdır.

Öz Saygı ve Öz Güveni Arttırın

11. Öz Saygı ve Öz Güveni Arttırın

Öz saygınızı ve öz güveninizi arttırmanın bir yolu kitap okumaktır. Kitaplar size bilgeliği, bilgiyi ve ufku genişleten değerli bilgiler verir. Okumak, dünyayı ve süreçteki sorunları daha geniş bir şekilde anladıkça sizi daha eğitimli kılar.

Bilgili olmak ve iyi okumak, diğer insanlarla iletişim kurarken daha fazla güven duymanızı sağlar. Öz güveninizi arttırır. Kapsamlı bir şekilde gelişmiş ve iyi okunan bir kişi, toplumda geniş bir kabul sağlar ve saygı kazanır. Fikri otoriter hale gelir, dinlenir ve danışılır.

Dayanıklılık ve İstikrar

12. Dayanıklılık ve İstikrar

Dayanıklılık, birçok yaşam zorluğunun ve sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olur. Hayat yalnızca beyaz çizgilerden ibaret değildir. Başarının zirvesine çıktığınızda bile engeller olacaktır. Bu nedenle, içsel istikrar, dayanıklılık ve ruhun sabrı gibi nitelikleri geliştirmek çok önemlidir.

Sonuç olarak kendini geliştirmenin bir alanından diğerine geçerek, istenen tüm alanlarda öğrenin. Hedefler belirleyin ve sürekli olarak gelişin. Ancak aynı anda her şeye kapılmayın. Seçtiğiniz stratejiyi takip ederek kademeli olarak gelişin. Öğrenme hedeflerinizi seçtikten sonra, her biri için bir zaman çerçevesi belirleyin. Ayrıca öğrenme hedefleriniz için yıllık bir takvim oluşturabilirsiniz.

 

Kişisel Gelişim İçin Neler Yapılmalıdır?

İnsanların hayatları boyunca, iletişim kurdukları bireyler, karşılaştıkları sorunlar gibi tecrübeler ile geliştiklerini biliyoruz. Bu gelişim, bireyin kariyer basamaklarını, yeni ilişkiler kurarken ve kişisel bakış açılarıyla hareket ederken sağlıklı ve daha doğru adımlar atabilmesi için gereklidir. Geri dönülüp bakıldığında birçok kişi, eski ben olsaydım farklı tercihler yapardım diyebilir. Unutmayın, yaşanılan her kriz aslında kişiye bir sonraki krizi yönetme becerisi kazandıran olayın ta kendisidir.

Kişisel gelişim için bireysel davranış ve düşünme becerilerinin geliştirilmesi gereklidir. Çocukluktan yetişkinliğe kadar kazanılan alışkanlıklar ve öğrenilen bilgiler kişisel gelişimin temelini oluşturur. Hepimizin bildiği gibi öğrenmek asla sonu olmayan bir hazinedir. Ve kişisel gelişiminiz için sizden başka hiç kimse sorumluluğu eline almayacaktır. Her zaman kendi gelişiminizin takipçisi olmalısınız.

Kendini Tanı

Kendinizi tanımanız kişisel gelişimin ilk ve en önemli adımlarından biridir. Kendinizi mümkün olduğunca tarafsız bir bakış açısıyla eleştirmeli ve geliştirilmesi gereken yönlerinizi fark etmelisiniz. Farkındalık, size öncelik vermeniz gereken yolları gösterecektir. Böylece hem daha hızlı hem de daha verimli bir program oluşturabilirsiniz.

Başa Çıkmanız Gerekenleri Yazın

Kontrol etmekte zorlandığınız duygularınızı, daha çok hata yaptığınız konuları not alın. Sizi aslında en çok zorlayan kriz anlarını aldığınız notlar üzerinde düşünmeye ve çıkarımlar yapmaya fırsatınız olur.

Hatalar

Sorunlar, karmaşalar, hatalar… Asla yalnız değilsiniz. Herkes hatalar yapıyor ve bu hatalardan ders çıkarabilene kadar da bu hataları tekrarlıyor. Hatalar yapılması gereken şeylerdir. Çözüm odaklı olup ders çıkarıp devam etmeyi öğrenirseniz. O hatayı tekrar yapmadığınızı veya daha az hasarla devam edebildiğinizi göreceksiniz.

Yardım İste Ama Kendin Yap

Yaşamınızı yönetme yetkisi sadece size ait olduğu gibi sorumluluk da sadece size aittir. Bilmediğini sormak, tecrübesi olanların fikrine danışmak mutlaka önemlidir. Fakat kararları her zaman siz vermelisiniz. Kendi seçimlerinizin sorumluluğunu almalısınız.

Kararlı Olmayı Bildiğin Gibi Dönmeyi De Bil

Kararlı olmak, başladığınız işi yarım bırakmamak hem kariyer ilerlemeniz hem özel hedefleriniz için olmazsa olmazdır. Fakat yanlış karar vermiş olabilirsiniz. Gurur yapmak yerine mantıklı bir yol değişikliği sizi her zaman daha akılcı bir seçimdir. Unutmayın, zararın neresinden dönseniz kar olacaktır.

Programlı Olun

Zihin her zaman aynı açıklıkta olmaz. Aklınıza gelen bir konuda her zaman aynı motivasyonda kalamayabilirsiniz. Aylık olmasa bile en azından haftalık planlar oluşturmalısınız. Bu plan size unutma ihtimaliniz olan işleri hatırlatır, gözünüzde büyüyen işlerin kontrolünü de kaybetmemenizi sağlar.

Acele Etme, Hızlan

Kontrol edemediğimiz en büyük şey tabi ki zaman. Zamanı doğru kullanmak kişisel gelişiminiz için öğrenmeniz gereken en önemli detaydır. Programlı olmanız zamanı iyi kullanmanızı sağlayacaktır. İlk önce halletmeniz gerekenlere öncelik vermek, son dakika yığılmalarını önlemek stresi de azaltır. Dolayısıyla yaptıklarınızın kalitesi de artacaktır.

Akademik Beceriden Önce Ruhsal Gelişme

Kişisel gelişimin en önemli ayağı ruhsal gelişmedir. Kendinizi tanımayı, eksik yönlerinizi geliştirmeye devam etmelisiniz. Bu durum akademik becerilerinizin daha kolay iyileştiğini göreceksiniz. Bu nedenle iş temponuz ne olursa olsun, kendinize zaman ayırmalısınız.

Güncelleme, Yenileme

Yaşamın kendisinden koparsanız, gelişiminizi doğru yönetemezsiniz. Dönemin gerekliliklerini sağlamak maddi ve manevi anlamda daha iyi ayakta kalmanızı sağlar. İş alanınızda istenilen yeni eğitimler, yapılan en son araştırmalar, ülkenizin ve dünyanızın siyasi, ekonomik ve medikal gelişmeleri ! gibi güncel değişimleri takip etmelisiniz.

Sağlıkla Kalın

Fiziksel sağlığın korunması, kişisel gelişiminizi sağlamanız için şarttır. Unutmamalısınız ki kişisel gelişim yaşam boyu devam eder. Yaşam boyu ritminizi koruyabilmeniz içinse fiziksel sağlığını korumalısınız. Sağlıklı beslenme, yeterli fiziksel aktivite ve rutin sağlık taramaları sizi fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı tutar.

Kişisel Gelişim Aktiviteleri ile ilgili makale.

meritking madridbet güncel giriş madridbet kingroyal giriş meritking giriş meritking yeni girişt madridbet yeni giriş