2023 yılında kadın sığınma evleri başvurusu nereye yapılır? Kimler başvuru yapabilir ve hangi şartlar aranır? Ayrıca kadınlar sığınma evlerinde ne kadar kalabilirler? Tüm bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Kadın Sığınma Evleri
Kadın sığınma evleri veya kadın konukevleri, şiddet ve rahatsızlık duyulan ortamlardan uzaklaştırılan kadınlar için güvenli bir ortam sağlar. Özellikle eşi tarafından şiddet gören kadınlar, güvenli bir yere gitmek ve yardım almak için tercih ederler. Bu evlerde bulunan kadınların sorunları ve hayatları farklı olsa da ortak noktaları kendilerini güvende hissettikleri bir yerin bulunmamasıdır.
Devlet tarafından koruma altında olan kadın sığınma evleri, herhangi bir özellik veya kriter aranmaksızın tüm kadınlara açıktır. Günümüzde her il ve ilçede kadın sığınma evlerine yer verilmiştir ve mağdur kadınların yardım alması oldukça kolaydır.
Başvuru yapmak isteyen kadınlar, bulundukları ildeki kadın sığınma evlerine başvurabilirler. Başvuruda bulunabilmek için ise herhangi bir şart aranmamaktadır. Ancak, kadınların sığınma evlerinde ne kadar kalabilecekleri konusunda belirli bir süre bulunmamaktadır. Bu süre, kadının ihtiyacına göre belirlenmektedir.
Kısacası, kadın sığınma evleri güvenli bir ortam sağlayarak kadınların şiddet ve rahatsızlık duydukları ortamlardan uzaklaşmalarına yardımcı olur. Başvuru yapmak için herhangi bir şart aranmaz ve kadınların sığınma evlerinde kalabilecekleri süre, ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Kadın Sığınma Evleri Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır?
Başvuru yapmak isteyen kadınlar için, kadın sığınma evleri başvurusu nasıl yapılır sorusu oldukça önemlidir. Başvuru yapmak için öncelikle Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne ya da Emniyet Müdürlüğü’ne başvurulabilir. Başvuru esnasında herhangi bir belge talep edilmez. Eşinden şiddet gören veya can güvenliği tehlikede olan kadınlar sığınma evlerine başvuruda bulunabilirler. Ancak sığınma evleri kendi içinde belirli kurallara sahiptir. Bu kuralların yerine getirilmemesi ve ihlal edilmesi durumunda sığınma hakkı kaybedilebilir.
Daha fazla bilgi için, her zaman ulaşılabilir olan “Alo 183 Kadın, Çocuk ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı”nı arayarak detaylı bilgi alınabilir. Kadın sığınma evlerinin her il ve ilçede mevcut olduğu unutulmamalıdır. Bu sayede, kadınlar acil durumlarda yardım alabilirler ve güvenli bir ortamda kendilerini koruyabilirler.
Kadın Sığınma Evleri Kuralları Nelerdir?
Kadın sığınma evleri, şiddet ve istenmeyen durumlardan korunmak isteyen kadınlar için güvenli bir limandır. Ancak, bu evlerde kalmak için belirli kurallar ve şartlar vardır. Kuralların ihlali, sığınma evinde kalma hakkını kaybetmeye neden olur. Sığınma evlerine başvurmak için özel bir şart aranmaz. Ancak, başvuran kadınlar burada bir hafta boyunca gözlemlenir ve hayata yeniden adapte olmak için destek sağlanır. Ayrıca, sığınma evlerinde çalışma ve topluma kazandırılma konusunda destek de sağlanır. Bu sayede kadınlar, güvenli bir ortamda yaşamlarını yeniden düzenleme fırsatı bulabilirler.
Kadın Sığınma Evlerinde Kaç Gün Kalınabilir?
Kadınların şiddet ve istismar gibi durumlardan korunması amacıyla kurulan sığınma evleri, güvenli ve destekleyici bir ortam sağlar. Ancak bu evlerde kalınabilecek süreler sınırlıdır. Kadın sığınma evlerinde kalınabilecek süreler, genellikle 6 ay ile sınırlandırılmıştır. Bu süre, kadınların hayatlarına yeniden başlamaları ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için yeterli bir zaman dilimidir. Ancak özel durumlarda, süre uzatılabilir. Bu süre, her kadın için farklı olabilir ve bu karar sığınma evi yönetimi tarafından verilir. Kadın sığınma evleri, kadınların yaşamlarını tekrar düzene sokmaları ve kendilerine yeni bir hayat kurmaları için önemli bir fırsat sunar.
Kadın Sığınma Evlerinde Odalar Kaç Kişiliktir?
Kadın sığınma evlerindeki oda sayısı bulunduğu binanın fiziki yapısına göre değişmektedir. Hali hazırda Bakanlık, Belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşlarına bağlı çalışan kadın sığınma evleri de dâhil olmak üzere toplam 144 kadın sığınma evi 3.454 kapasite ile hizmet vermektedir.
Kadın sığınma evlerindeki odaların kaç kişilik olduğu, sığınma evinin kapasitesine ve o anki doluluk oranına göre değişebilir. Ancak genellikle kadın sığınma evlerinde odalar 2-3 kişilik olarak tasarlanmaktadır. Her oda, yatak, dolap, masalar ve sandalyeler ile donatılmıştır. Odaların konforlu ve güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için düzenli olarak temizlenir ve bakımı yapılır. Ayrıca, kadınların mahremiyetlerinin korunması amacıyla odalara erkeklerin girmesi yasaktır.
Kadın Sığınma Evlerinde Kalanlara Harçlık Verilir mi?
Kadın sığınma evlerinde kalan kadınlara temel ihtiyaçları karşılanır. Geliri olmayan kadınlara, özel ihtiyaçları için belirli bir miktar harçlık verilebilmektedir. Ancak bu miktar, kadın sığınma evinin bulunduğu ilin ve kadının ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir.
Kadın Sığınma Evleri Girişi Çıkış Saati
Sığınma evi şiddet gören ve korunmaya ihtiyaç duyan kadınların, devlet gözetiminde ve çıkarlarının korunduğu merkez evler haline getirilmiştir. Burada yer alan kadınların güvenlik ve sisteme uyumlulukları için belirli kurallara uyum sağlamaları gerekir. Bunlar arasında ev içerisine giriş çıkış saatleri, ev hanesinde yer alan sorumlulukları vardır. Giriş çıkış saatlerinin sınırlamasının olma sebebi bir düzen kurulabilmesi ve bu düzen içerisinde sorun çıkabilecek bir durumun ortadan kaldırılmak istenmesidir.
Sığınma evi içinde kalan her bir kadının farklı problemi vardır. Bu problemlerin ortak bir noktası savunmasız kalmasıdır. Yaşadığı sorunların devamından kaçmak adına kadın sığınma evine gelir. Yaşayacağı sorunların ortadan kalkması amacı ile sığınma evleri konumları gizli tutulur. Ziyaretçi gibi misafirlik işlemleri yoktur. Buranın gizli olması kadınların ve varsa çocukların güvenlikleri için çok önemli bir durumdur. Kurallara uyum sağlamayan kadınlar sığınma evinde yer aldıkları süre tamamlanır ve uzaklaştırma cezası alırlar. Kadınlar gün içerisinde giriş çıkışları serbest olsa da belirli bir vakitte çıkış izni bulunmaz. Akşam saatlerine kadar gün içerisinde istedikleri vakitlerde giriş çıkış yapılabilir.
Kadın Sığınma Evleri Yaş Sınırı
Sığınma evi için başvuru yapan her 18 yaşından büyük kadın kabul edilir. Evli, boşanma durumunda olmasının da bir önemi yoktur. Maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olan her kadın ve çocukları buradan faydalanabilir. Buraya gelen kadınların genelinin maddi bir desteği olmadığı görülmüştür. Çalışan kadınlarında sabit bir gelirleri olmadığı için kadın sığınma evine ihtiyaç duymuştur. Kadınların ayakları üzerinde durabilmesi ve sosyal hayata uyum sağlayabilmeleri için destek verilir. Bu destekler içerisinde iş ayarlama ve kurslar ile beceri geliştirme adına gerçekleştirilir.
Kadın sığınma evi için gelenlerin sebepleri arasında aile ve eş baskısından kaçanların oranı oldukça fazladır. Bu durumun en aza indirilmesi ve kadınların sosyal, ekonomik güçlerinin kazandırılarak zorlanmamaları sağlanır.
Kadın Sığınma Evine Çocuğumla Gidebilir miyim?
Kadın sığınma evleri başvurusu yapmak isteyen anneler sığınma evlerine giderken çocuklarını da yanlarında götürmek isteyebilirler. Bu sebeple kadın sığınma evine çocuğumla gidebilir miyim sorusu sıkça sorulmakta. Kadın sığınma evlerine çocuk kabul edilir mi? Kadın sığınma evine giderken çocuğu yanında götürmesi mümkün mü? Bu başlıkta detaylıca açıklamaya çalıştık.
Kadınların çocuklarının sığınma evine kabul işlemleri belirlenmiş bir süreç doğrultusunda sosyal çalışmacı ya da psikolog tarafından yapılır. Sığınma evleri çocukların alışkın oldukları ortamlardan farklıdır. Bu nedenle çocuklar uyum problemi yaşayabilmektedirler. Uyum sorununu en aza indirmek, olumsuz etkilerini hafifletmek için kabul sürecinden başlayarak çocukla özel olarak ilgilenilir. Özel olarak çocukla ilgilenme; onun için de ayrı bir sosyal incelemenin yapılması ve bu doğrultuda hizmet planının geliştirilmesini içerir.
Sosyal çalışmacı sosyal inceleme raporunu çocuk için ayrıca oluşturur. Çocuk için de bireysel hizmet planı hazırlanır. Bu plan yönetici psikolog çocuk gelişimci ve sosyal çalışmacı tarafından oluşturulmuş bir ekip tarafından değerlendirilerek ne tür hizmetlerin kimler tarafından verileceğine karar verilir. Çocuk, sığınma evine gelişinden itibaren ayrı bir birey olarak kabul edilir.
Kadın sığınma evlerine kabulden önce anne ve çocuğun durumu değerlendirilir. Çocuğun annesi ile birlikte sığınma evinde kalmasına karar verilmişse hizmet planlaması yapılırken çocuğun gereksinimleri de dikkate alınır. Çocukla ilgili kararlar yaşına uygun olarak çocuğun katılımıyla verilir. Yaşanan sorunların ve yaşamlarında ortaya çıkan değişikliklerin çocuk üzerindeki etkisi göz önünde tutulur.
Çnerilen yazı: Boşanan Kadına Babasından Maaş Kalması
Merhaba ben eşimden sürekli azarlanma küfür dışlanma görüyorum herşey kendi istediği gibi olsun ona uysun istiyor olmadığı zaman küfürler hakaretler yapıyor artık insan yerine konmak istiyorum insan olduğumu bile hisedemiyom tükendim iki çocuğum var ilköğretim giden kadın sığınma evine gitmek istiyorum Allah’tan başka kimse Yok kapısını çalacağım çocuklar eğitime deva edebilir mi
183 kadına şiddet hattını arayın
Mrb ben esimden surekli kufur agza alinmiycak.laflar duyuyorum.birde o kadar borc yaptim esimden gizli icra falan var esim.duyarsa beni oldurdur ablamda var onun ustune de yaptim o ayvalikta otuyor esi duyarsa oldur onuda biz sigina bilirmiyiz size ablam.la ben.careizzim calisiyorum ama artik dayanamiyorum
Selam iyi günlər bən azəriyim azəri olduğumdan dolayı sizin kadın sığınma evinizə gəlməmdə bir poreblem yaşanırmı?