Hz. Ali (r.a) Halifelik Dönemi ( 656 – 661 ) – 4. Halife

Hz. Ali dört halifenin sonuncusu olup bu dönemde devan eden fitne hareketleri nedeniyle maalesef istenmeyen olaylar meydana gelmiştir.

Hz. Osman (r.a)’ın şehit edilmesinden sonra, 4. Halife olarak Hz. Ali(r.a) seçilmiştir. Hz. Ali ( r.a)’ın halifeliğine Hz. Ayşe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyir karşı çıkmışlardır. Bunun nedeni ise Hz. Ali (r.a)’ı Hz. Osman (r.a)’ın şehit edilmesinin sorumlularının bulunmasında geç kaldığını düşünüyorlardı. Bu karşı çıkma sonunda savaşmaya kadar gitti. ( 656 Yılı Cemel Savaşı )

Muaviye olmak üzere Emevi ailesi de Hz. Ali (r.a)’ın halifeliğini tanımadılar. Bunun nedeni ise Hz. Osman (.a)’ın ölümünden Hz. Ali(r.a)’ı sorumlu tutuyorlardı. Ayrıca Muaviye halifelikte hak talep ediyordu. Tüm bu olaylar Muaviye ve Hz. Ali(r.a) arasında bir savaş yaşanmasına neden olmuştu.  (657 Yılı Sıffin Savaşı)

Cemel Vakası – Savaşı ( Deve Olayı ) ( 656 )

Hz. Ali

Hz. Ayşe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyir ve destekçileri ile Hz. Ali (r.a) destekçileri 656 yılında Küfe yakınlarında karşı karşıya geldiler. Bu savaş Müslümanlar arasında çıkan ilk büyük savaştır.

Savaş boyunca her iki tarafın kayıp sayısı 10.000’leri bulmuştur. Savaşta Hz. Talha ve Hz. Zübeyir öldürülmüş, Hz. Ayşe esir alınmış ve daha sonra Medine’ye sürgüne gönderilmiştir. Hz. Ali savaşı kazanmıştır.

Devlet’in merkezi ilk defa değiştirilerek Irak’ın Küfe kentine taşınmıştır. Bu savaşa Cemel Vakası ( Deve Olayı) denilmesinin nedeni ise; olay Hz. Ayşe’nin savaşa deve üzerinde katılması ve savaşın bu devenin etrafında çekmesinden dolayı bu isim verilmiştir.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

Sıffin Savaşı ( 657 )

Cemel Savaşından sonra Hz. Ali (r.a) ile Şam valisi Muaviye arası iyice açıldı. Muaviye halifeliğin gücünden yararlanmak için Emevilerin eline geçmesini istiyordu.

Hz. Ali (r.a)’ın Hz. Osman(r.a)’ı öldürdüğünü öne sürerek savaş hazırlıklarına başladı. Hz. Ali (r.a)’ın ordusu ile Muaviye’nin ordusu 657 yılında Sıffin ovasında karşılaştı.  Savaş Hz. Ali (r.a)’ın üstünlüğü ile devam ederken Muaviye ordusu hileye başvurdu ve mızraklarının uçlarına Kur’an-ı Kerim sayfaları astılar. Hz. Ali (r.a) tarafları bu savaşın Kur’an’ın hakemliğinde çözülmesini isteyerek savaşmayı bıraktılar.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

Hakem Olayı ( 657 )

Savaş’ın Kur’an hakemliğinde çözülmesini isteyen iki taraf birer hakem belirledi. Hz. Ali (r.a)’ın hakemi, Ebu Musa El-Ensari oldu. Muaviye’nin hakemi ise Abn İb-nül As oldu. Halife seçmek için yapılan görüşmelerde Abn İb-nül As hile yaparak Muaviye’yi halife gösterdi.  Bu olay sonunda Müslümanlar 3 gruba ayrıldılar. Bunlar;

-Şiiler ( Hz. Ali(r.a) taraftarları)

-Sünniler ( Muaviye taraftarları)

-Hariciler ( her iki tarafa da karşı çıkanlar)

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

Nehrevan Savaşı ( 658 )

Hariciler, Hz. Ali (r.a)’ın ve Muaviye’nin halifeliğine karşı olan Hariciler, halifeye ve Diğer Müslümanlara karşı cephe almışlardı. Ayrıca Müslümanlar arasında terör estirmeye başlamışlardı. Bunun üzerine Hz. Ali (r.a) 568 yılında savaş açtığı Haricileri kısa sürede dağıtılmasını sağladı.  Ancak Hariciler tam manada yok edilemediler.

Hz. Ali (r.a)’ın ve Muaviye’nin halifeliğine karşı olan Hariciler kendi aralarında toplandılar. Hz. Ali (r.a), Muaviye ve Abn İb-nül As’ın İslam’ı böldüğünü öne sürerek suikast hazırlıklarına başladılar.

Abn İb-nül As’ta suikast düzenlenmedi. Muaviye suikast girişiminden yararlı kurtuldu. Hz. Ali (r.a) İbni Mukem adlı haricini zehirli hançeriyle namaz kılarken şehit edildi.  Böylece 4 Halife Dönemi kapanmıştır.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

Yorum yapın