Huzurlu Bir Hayat İçin Altın Kurallar. Huzurlu bir hayat yaşama arzusu kimileri için hayalden öteye gidememektedir. Bunun sebebi ne istediğini yeterince bilmemek ve kendini tam olarak tanıyamamaktır. Öncelikle ilk yapılması gereken şey düşünceleri susturmak yerine dinleyip anlamaya çalışmaktır. Böylece insanın, nelerin canını sıktığını ya da nelerden hoşlandığını fark etmesi mümkündür. Fark ettikten sonra ise birkaç altın kural yardımıyla uygulamaya geçmek oldukça kolay olacaktır.
İnsan tadında ve huzurlu yaşamak için ne yapmalı? İnsan ilişkileri kimi zaman oldukça zor hale gelmektedir. Bunun sebebi sağlıklı iletişim kuramamaktan geçer. Karşı tarafın ve en önemlisi kendi isteklerinin neler olduğunu bilememek ve dolayısıyla karşılayamamaktır.
İçe dönüşün olmadığı ve insan ilişkilerinde kopukluk, huzursuzluk ve bıkkınlık ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde yaşamak da manevi huzur anlamında zor ve eziyetlidir. Uzun vadede bazı psikolojik sorunlar da ortaya çıkabilir. Bunların olmaması için manevi huzur nedir bilmek ve hayatı daha yaşanılır hale getirmek gerekmektedir. Bu da birkaç basit kuralla mümkündür.
Huzurlu Bir Hayat İçin Uygulanabilecek Basit Kurallar
Bu kuralları hayatınıza yedirerek ve benimseyerek uygulayın. Huzurlu bir hayat kapıları sizin için aralanmış olacak ve bir takım belirsizlikleri geride bırakmış olacaksınız. Ne istediğini bilen ve karşı tarafın isteklerini doğru anlayarak iletişim kuran insanların huzursuz olması mümkün değildir.
Hayattan keyif almak ve daha yaşanılabilir kılmak tamamen insanın elindedir. Önemli olan nasıl yaşayacağını bilmek ve sorunlar karşısında uygun çözümler bulabilmektir. Bu sayede kendinizi daimi bir sıkıntı içinde hissetmeyeceksiniz. Ayrıca sorunlar karşısında çaresiz duruma da düşmeyeceksiniz.
Huzurlu olmak ne demek sorusunun en net cevabı, hayatı ve yaşamayı sevmektir. Elbette hayatı ve yaşamayı sevmek çok güzeldir. Dolayısıyla huzurlu bir hayat yaşamak için de bu genel kuralın alt dalları olan birkaç basit altın kural vardır.
1. Kimseden Nefret Etme
Hayatta bazı zorluklarla karşılaştığımız anlar vardır. Bazen bunun sebebinin etrafımızdaki insanlardan kaynaklandığını düşünüyoruz. Bize zarar verdiğini düşündüğümüz insanların hayatımızı zorlaştırdığını düşünüyor ve bazen o insanlardan nefret edebiliyoruz. Fakat unutulmamalıdır ki nefret bir yüktür.
Nefret taşıyarak geçirilen zaman eziyet haline gelir. Bir süre sonra ruhsal olarak bize zarar vermeye başlar. Bu durumda huzurlu bir hayat için işe kimseden nefret etmemeyi öğrenerek başlamak oldukça faydalı olacaktır.
Hem nefret taşımak hem de buna sebep olduğunu düşündüğümüz insana hayatımızda hala yer vermek bizi olumsuz etkileyecektir. Böyle durumlarda yapılması gereken şey size zarar verdiğini düşündüğünüz insanları hayatınızdan tamamen çıkarmak olmalıdır. Huzurlu bir hayat için bu insanları hayatınızdan çıkarmak tabi ki yeterli değildir. İçinizde bu insanlara karşı en ufak bir nefret kalmaması gerekmektedir.
2. Kötü Anıları Yok Et!
Yalnızca o insanları hayatınızdan çıkardığınızda yük atmış hissetmezsiniz. O insanlara dair nefret gibi kötü hisleri de onlarla beraber çıkarmanız gerekmektedir. Bu durum çoğu insan için kolay olmayacaktır. Özellikle başka insanlar tarafından çok fazla acı çekmiş ve zarar görmüş insanlar, tüm bunları hafızalarından kolayca çıkaramaz. Fakat bunun da bir yöntemi vardır. İlk olarak düşünce tarzınızda bir takım değişiklikler yapmanız gerekmektedir.
Huzurlu bir hayat içinde kötü duygulara yer yoktur. Kötü duygular huzurunuzu kaçırmaktan ve ruh halinizi olumsuz etkilemekten başka işe yaramamaktadır. Öncelikle yaşadığımız hayatın bir okul olduğunu ve yaşadığımız iyi ya da kötü her şeyin de bir ders olduğunun bilincine varmamız gerek. Bu şekilde düşünüldüğünde size zarar veren ve hayatınızdan bir şekilde çıkardığınız insanlara nefret duygusu ile bakmayacaksınız. Ona size öğrettiklerinden dolayı teşekkür edeceksiniz.
İnsanların size öğrettiği şey, elbette ki sizi siz yapan ve hayata bakış açınızı değiştiren şeydir. Bunlar için nefret etmektense, “En azından bir daha bu yanlışa düşmeyeceğimi öğrendim ve bunun için teşekkür ederim.” şeklinde bir düşünce tarzı geliştirirseniz daha huzurlu bir hayat yaşamaya başlayacaksınız.
3. Geçmişinle Barış
Huzurlu bir hayat istiyorsanız huzurunuzu kaçıran tüm düşüncelerden uzaklaşmanız gerekmektedir. Her insanın geçmişinde yaşadığı kötü anıları ve pişmanlıkları vardır. Bu yüzden asla yalnız olduğunuzu düşünmemelisiniz. Tüm sorunlar bir tek sizin başınıza gelmedi ve tüm dertleri siz taşımadınız. Bu şekilde genelleyerek düşündüğünüzde içinden çıkılamaz bir durumun içinde debelenip duracaksınız. Geleceğe dair umudunuzu yitirmeye başlayacaksınız.
Geleceğe umutla bakmak ve yaşadığınız hayattan keyif almak istiyorsanız? ilk iş olarak geçmiş geçmişte bırakmanız gerektiğinin bilincine varın. Geriye dönüp baktığınızda hoşunuza giden şeyler göremeyebilirsiniz. Fakat ilerisi de bu şekilde olacak diye bir şey yoktur.
4. Affetmeyi Öğren
Daima ruhsal durumunuzu iyleştirmek için çaba harcayın. En önemlisi mutluluğun geleceğine dair umudunuzu hiçbir zaman yitirmeyin. Bu da elbette ki geçmişinizle barıştığınız takdirde gerçekleşecektir.
Geçmişte yaşadığınız kötü anılarınızı ve bu anılarınıza sebep olan kişileri, böyle kişiler yoksa kendinizi affedin. Affetmek üzerinizden büyük bir yük atmanızı sağlayacak ve daha huzurlu bir hayat için hazır hissedeceksiniz. Geriye yalnızca mutlu olmaya çabalamak ve hayatı sevmeye çalışmak kalacaktır.
5. Kendini Başkaları ile Kıyaslama
Huzurlu bir hayat için en önemli kurallarından biri de kendini başkalarıyla kıyaslamamaktır. Maalesef pek çok insan kendini, kendisinden daha iyi durumda olduğunu düşündüğü insanlarla kıyaslar. Bu da kendini eksik ve başarısız hissetmesine sebep olur. He insanın yaşam standartları ve imkânları farklıdır. Bu yüzden kendinizi başkalarıyla kıyaslamak sizi umutsuzluğu düşürmekten başka bir işe yaramaz.
Önemli olan insanın kendi imkânları dâhilinde yapabildikleridir. Böyle durumlarda çoğu zaman kişi kendi durumunu düşünmez. Kendinden daha iyi imkânları olan insanlar gibi yaşamak istemektedir. Fakat bilinen bir gerçek vardır ki kendi yaşam koşulları başka bir insanın hayal ettiği yaşantı olabilir. Bu yüzden her insan yalnızca kendi hayatına odaklanmalı ve kendini mutlu etmenin, başarı elde etmenin yolunu aramalıdır.
Başkalarıyla kıyaslanan bir hayat kendi hayatınızı görememenizi sağlar. Kendi hayatınıza odaklandığınızda karşınıza çıkan fırsatları daha iyi değerlendireceksiniz. Bu odaklanma ile daha huzurlu bir hayat elde edebileceksiniz.
6. Kimseye Hak Ettiğinden Fazla Değer Verme
Hayatta her zaman karşımıza iyi insanlar çıkmayabilir. Önemli olan sizin iyiliğinizi istemeyen bu insanları fark edebilmektir. Onlara olması gerektiğinden fazla vakit harcamamanızdır. Aksi durumda hem zamanınız hem de enerjiniz azalacak, bu durum da huzurunuzu kaçıracaktır.
İnsanlara yardımcı olmak elbette ki güzel bir şeydir. Fakat yardım etmek için tonla çaba harcadığınız insan sizin çabanızı görmüyorsa? ya da size sizin ona davrandığınız gibi davranmıyorsa, bu noktada tüm bu gidişata dur diyebilmeniz çok önemlidir.
Kıymetinizi bilemeyen ve çabalarınızı göremeyen insanlar size zarar vermekle kalmaz. İlerde yaşayacağınız olası bir ruhsal rahatsızlıkta kaynak olarak ortaya çıkar. Böyle insanlar, siz fark etmeseniz de zaman içerisinde sizi olumsuz etkiler. Ayrıca uzun vadede enerjini sömürerek sizi mutsuzluğa sürükler.
7. Zararlı İlişkilerden Kurtul
Zararlı İlişkiler Maalesef çoğu zaman fark edilemeyen bu durum. Belirli bir süre geçtikten sonra ve artık sizin psikolojinizi bozduktan sonra anlaşılmaktadır. Bu yüzden huzurlu olmak için öneriler arıyorsanız, her zaman insan ilişkilerinizde daha çok gözünüzü açmalısınız. Kendinizi kaptırmamanız çok önemlidir.
İnsanlara kendinizden ödün vererek yardım ettiğinizde, bunun kıymetinin bilinmediği durumlar vardır. Bu noktada psikolojik çöküntüler oluşmaktadır. Umutsuzluğa kapılmayın ve huzurlu bir hayat için her zaman daha detaycı düşünün. İnsanlara eleştirel yaklaşmanız daha doğru olacaktır. [ Duayla Gelen Huzur ]