Hicret – Mekke’den Medine’ye Büyük Göç – İslam Devletinin Temeli Atıldı

Kelime anlamı olarak Hicret, bir yerden başla bir yere göç etmek anlamına gelir. Kök olarak anlamı ise terk etmek, bırakmak anlamına gelir. Pek çok Peygamber kendilerine bildirilen dinleri yaymak için Hicret etmişlerdir.

Bunların en çok bilinenleri; Lut, Musa, İbrahim ve İsa (a.s) Peygamberlerin Hicretleridir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) İslam dinini yaymak istiyorlardı. Bu sebeple öncelikle Taif Yolculuğuna çıktılar. Ancak Taif halkı da Mekke’li müşrikler gibi Efendimiz (s.a.v)’e kötü muamelede bulundular ve İslam dinini kabul etmediler.

Medine’de daha önceden İslam’ı kabul eden kabileler vardı. Bu yüzden İslam dinini yaymak için Efendimiz (s.a.v) ve Sahabeler Medine’ye Temmuz 622 yılında hicrete başladılar. Böylelikle İslam Dininin yayılmasında 13 yıllık Mekke Devri kapanmış 10 yıl sürecek Medine Devri başlamıştır.

Muhacir, Mekke’nin fethine kadar geçen süre içinde, dini uğruna, evini-barkını, malını-mülkünü, ailesini, kabilesini, akrabasını, bütün varlığını Mekke’de bırakarak Peygamberimi (s.a.v)’in izniyle Medine’ye göç eden Mekke’li Müslümanlara “denir

Ensar, Medine’de muhacirleri misafir eden, onlara bütün imkânları ile yardımcı olan Medine’li Müslümanlara denir.

Hicretin Nedenleri

Pek çok kaynakta Hicret’in nedeni Mekke’li müşriklerin artan baskı ve eziyetleri olarak belirtilse de asıl nedeni İslam Dinini Yaymaktır. Bu artan baskı ve eziyetlerden dolayı Mekke de İslam dinin yaymak mümkün değildi ve bu yüzden Medine’ye Hicret edilmiştir.

Hicretin Sonuçları

Mekke’li müşriklerin baskılarından kurtulan Müslümanlar dinlerini daha rahat yaşamaya başladılar.

Müslümanları siyasi ve toplumsal bir güç haline gelmişlerdir.

Muhacirler ile Ensar’lar kardeş ilan edilmişler ve böylelikle aralarındaki sosyal dayanışma artmıştır.

İslam Dininin yayılması için uygun bir ortam oluştu.

Medine de İslam Devletinin temelleri atıldı.

Hicri takvimin başlangıç yılı Hicret olayının gerçekleştiği yıl esas alındı.

Medine’ye Mescid-i Nebi İnşa edildi.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) 53 maddelik bir anayasa düzenledi. Bu anayasa Medine’de bulunan Mümin, Putperest ve Yahudiler arasındaki ilişkileri düzenlemek için yapılmıştır. Ayrıca İslam tarihindeki ilk anayasa olarak bilinmektedir.

Hicretin Önemi

Müslümanlar müşriklerin baskı ve eziyetlerinden kurtulmuşlardır. İslam dininin yayılma imkânı artmıştır. Bu sebepledir ki bu olaydan 17 yıl sonra Hz. Ömer (r.a) halifelik döneminde Hicret olayını Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul etmiştir.

İslamiyetin doğuşu konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Allah’a emanet olun vesselam.

“Hicret – Mekke’den Medine’ye Büyük Göç – İslam Devletinin Temeli Atıldı” üzerine bir yorum

  1. Cok guzel anlatilmis ki en onemli nokta Hicret’in asil nedenine cok guzel dikkat cekilmis. Baski zulum ve sidette bi neden elbette ama asil onemli neden islamiyetin yayilamayacak duruma gelmesidir.

    Yanıtla

Yorum yapın