Gusül Abdesti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gusül abdesti, erkeklerin cünüplükten, bayanların hayız ve nifas hallerinden çıkması için alınan abdesttir.

Gusül Abdesti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Guslün farz olması cinsi birliktelik, ihtilam olmak veya hayız ve nifas hallerinin sona ermesi ile olur. Gusül abdesti alırken özellikle dikkat edilmesi gereken konular vardır. Erkeklerin gusül abdesti almadan önce mutlaka WC’ye giderek küçük ihtiyaçlarını gidermeleri gerekmektedir. Gusül abdesti alınırken sabun veya benzeri temizlik ürünleri kullanmak tercih edilir. Ağıza, buruna ve bütün bedene su verilmeli ve avret mahalli temizlenmelidir. Kulağın içi su ile yıkanabilir ancak kulak zarının zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Vücuda yapışmış kirler önceden temizlenmelidir. Gusül abdesti alındıktan sonra uygun bir şekilde kurulanmak önemlidir. Bu sayede tam bir temizlik sağlanarak cünüplükten veya hayız/nifas hallerinden çıkılmış olur.

Öncelikle WC’ye Gidilmelidir

Gusül abdesti alacak kişinin özellikle dikkat etmesi gereken ve erkekleri son derece ilgilendiren önemli bir husus vardır. Bu husus; gusül abdesti alacak erkeğin mutlaka WC’ye giderek küçük ihtiyacını gidermesidir. Çünkü tenasül uzuvda eğer meni kalmışsa bir damla bile olsa bu olmamalıdır. Bunun tamamen vücuttan atılması ve guslün tam olması için öncelikle mutlaka küçük ihtiyaç gidermek zarureti vardır.

Guslün Farzları

Guslün farzları üçtür:

  1. Ağıza bolca su vermek
  2. Buruna bolca su vermek
  3. Bütün bedeni hiç kuru yer kalmayıncaya kadar yıkamak

Guslün Sünnetleri

Guslün sünnetleri dörttür:

  1. Gusül abdesti almaya niyet etmek
  2. Besmele çekmek
  3. Önce avret mahallini yıkamak (temiz olsalar bile yıkanmalıdır)
  4. Bundan sonra önce başına, sonra sağ daha sonra da sol omuzundan üçer defa su dökmek ve her defasında vücudu ovmak.

Diğer Hususlar

  • Gusül abdesti alınırken sabun veya benzeri temizlik ürünleri kullanmak tercih edilir.
  • Özelikle saç ve sakal gibi uzun olan bölgelerin iyice yıkanması gerekmektedir.
  • Kulağın içi su ile yıkanabilir ancak kulak zarının zarar görmemesine dikkat edilmelidir.
  • Vücuda yapışmış kirler önceden temizlenmelidir.
  • Gusül abdesti alındıktan sonra uygun bir şekilde kurulanmak önemlidir.

Gusül abdesti alırken bu hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu sayede tam bir temizlik sağlanarak cünüplükten veya hayız/nifas hallerinden çıkılmış olur.

Sonuç

Gusül abdesti, İslam dininde önemli bir konudur ve namaz kılarken veya diğer ibadetlerde yapılırken asla cünüp olunmamalıdır. Güsül abdesti alınırken dikkat edilmesi gereken bazı hususları ve detayları bu yazımızda sizlere açıkladık. . Bu yazımızda gusül abdesti alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdik.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Gusül abdesti ne zaman alınmalıdır? Gusül abdesti cinsi birliktelik, ihtilam olmak veya hayız ve nifas hallerinin sona ermesi ile alınır.
  2. Gusül abdesti farz mıdır? Evet, gusül abdesti farz ibadetlerden biridir.
  3. Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti alırken ağıza, buruna ve bütün bedene su verilmeli ve avret mahalli temizlenmelidir. Gusül abdesti alırken şu şekilde dua etmek iyidir. Rabbim içimi ve dışımı temizle, sen alemlerin Rabbisin senden başka ilah yoktur.
  4. Gusül abdesti alınırken neden tuvalete (WC’ye) gidilmelidir? Gusül abdesti alacak erkeğin mutlaka WC’ye giderek küçük ihtiyacını gidermesi gerekmektedir. Çünkü tenasül uzuvda eğer meni kalmışsa bir damla bile olsa bu olmamalıdır. Bunun tamamen vücuttan atılması ve guslün tam olması için öncelikle mutlaka küçük ihtiyaç gidermek zarureti vardır.
  5. Gusül abdesti alındıktan sonra ne yapılmalıdır? Gusül abdesti alındıktan sonra uygun bir şekilde kurulanmak önemlidir.
  6. Kulağın içi gusül abdesti alınırken yıkanabilir mi? Kulağın içi su ile yıkanabilir ancak kulak zarının zarar görmemesine dikkat edilmelidir.