Günah hastalığı ilacı var mıdır? Elbette vardır. Bayezid-i Bestemi Hazretleri’nin aradığı günah hastalığının ilacını kim verdi? Cevabı bu yazımızda o zaman buyurunuz.
Günah hastalığı olmayan yoktur galiba, herkeste az çok var. Şükür ki rahmeti sonsuz bir rabbimiz var. Zira biz kulların ne kadar günahı olsa da samimi bir şekilde yapılan tövbeleri ve duaları kabul ediyor. Uzatmadan komu ile ilgili kıssamıza geçelim.
Günah Hastalığı ve Çaresi
Bayezid-i Bestami Hazretleri ilâç yaparken rast geldiği bir hekime sordu; “Ey tabip! Söyle bakalım sende benim hastalığıma bir ilaç var mı?”
Hekim ona sordu “ Senin hastalığın nedir?”
Bayezid Hazretleri cevaben “Benim hastalığım günah hastalığıdır” verdi.
Hekim ona baktı ve ellerini iki yana açarak “Ben günah hastalığı ilacını ne bileyim ki.” dedi.
O sırada orada bulunana ve bu konuşmaları işiten meczup söze girerek şöyle dedi. “Baba ben senin hastalığının çaresini, ilâcını biliyorum.”
Bayezid Hazretleri de biraz şaşkın ama söyle bakalım delikanlı dedi. Her hali ile işte bir meczup lakin hakikatte bir arif olan genç delikanlı günah ilacını şu şekilde tarif etti;
“Sen 10 dirhem tövbe kökü ile 10 dirhem istiğfar yaprağı al! Sonra bu dediklerimi kalp havanına koy! Ve Tevhid tokmağı ile döv! İnsaf eleğinden geçir! Sonra gözyaşlarıyla yoğur ve aşk fırınında pişir! Bu şekilde oluşacak olan macundan her gün beş kaşık al bak hastalığından eser kalmaz!..”
Bu sözleri işiten Bayezid-i Bestami içini çekti ve “Bir de senin gibi ariflere mecnun kendini akıllı zan edenler mecnun diyorlar, eyvahlar olsun!” dedi.
Kıssadan Hisse
İnsan hayatında kendisini etkileyen çeşitli musibetler ve hastalıklar vardır. Bu hastalıklar maddi hastalıklar ki kısa dünya hayatını etkiliyor ve neticeleri olabiliyor.
Bir de maneviyatımızı ve ahiretimizi tahrip eden, kalbimizi fesat eden ve ruhumuzu yaralayan günah hastalıları var ki gerçekten ebedi hayatımızı etkiliyor.
İşte nasıl maddi hastalıklarımızı tedavi ediyorsak günah hastalıkları için de tedavi etmeliyiz. İşte bunun ilacı samimi bir tövbedir. Ve tövbemizde istikametli olmaktır.
Eğer ki tövbe ile hemen önü kesilmez ise (erkenden önünü almak daha kolaydır) bu günah hastalığı Allah muhafaza buyursun ebedi hayatımızın mahvına kadar gider.
Ayrıca Bayezid-i Bestami hazretlerinin diri ve istikametli bir kalbe sahip olduğu hâlde hekimden gönül ilâcı talep etmesi ondaki tevazuun bir eseri olmakla beraber sohbet ettiği hekimin manevi tedavisi içindir.
Allah hepimize istikamet ve hayırlar versin vesselam.