Güzel ahlak konulu bir yazı yazacağız inşallah. Evet tarih boyunca toplum halinde yaşayan insanların aralarında yazılı ve yazılı olmayan kaideler, bağlar, ilkeler ve duyarlılıkları gibi milli ve manevi ögeler bulunmaktadır. Bu bağlamda ilişkileri derleyen, yönlendiren, usul ve düzen getiren ana konu güzel ahlaktır.
Güzel ahlak öncelikle, toplumu oluşturan kişilerin beraber benimsedikleri, isteyerek uydukları genel kabul görmüş davranış biçimleri ve huylarıdır. Bu davranış biçimlerin tümüne “Ahlak Kuralları” diyoruz. Bu kurallar aynı zamanda dinimizin de önem verdiği önemli kurallardır.
Güzel ahlak hem kişiyi hem karşısındakini mutlu eder, iyi eder, hoş duygular bırakan iyi huylardır!..
Güzel Ahlak Nedir?
Güzel ahlak nasıl öğrenilir? Evet evvela eğitimle, okumakla, kültürlü ve yaşlı dediğimiz deneyimli insanlarla arkadaşlık etmekle edinilir. Bununla beraber tarihe iz bırakmış bilgelerin, alilerin yaşamlarını okumakla ve yorumlamakla benimsenir.
Güzel ahlak bizleri Yaratan’ı düşünerek, O’na olan inancın gücü ile yaratılanları hoş görmektir. Güzel ahlaklı olan kişide küfür, yalan, alaycılık, kıskançlık, gıybet, cimrilik gibi olumsuz davranışlar yoktur ya da en az seviyededir.
Güzel ahlaklı olan kişiler saf, içten, sade, temiz davranışlar ortaya koyar. Hem susmasını hem dinlemesini bilirler. Onlar sabırlıdır, çalışkandırlar, affederler, her zaman doğruyu konuşurlar. Güler yüzlü olup tatlı dillidirler.
Kimseyi üzmezler veya üzmemeye özen gösterir. Asla lanet okumazlar ve hoşgörü sahibidirler. Şükretmeyi ve karşılıksız iyilik yapmayı bilirler. Başkalarının ayıp ve kusurlarını görmezler ama kendi ayıp ve kusurları yok etmek için ellerinden gelen çabayı gösterir. Her zaman daha iyi ve doğru olmanın yollarını aralar.
Güzel ahlak sahibi birisi sadece insanlara değil tüm canlı olanlara sevgi, merhamet, anlayış gösterir. Dedikodu yapmazlar, yapanları da usulünce uyarırlar.
Güzel Ahlak Konusunda Hadisler
İyi ve güzel ahlak sahibi olmak konusunda Peygamberimizin (sav) hadisleri bize yol gösterici niteliktedir.
“Hiçbir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha üstün bir miras bırakmamıştır.”
“Kuşkusuz güzel ahlak güneşin buzu erittiği gibi günahları eritir.”
“İnsanları memnun etmek için malınız kifayet etmez. Lakin güler yüz ve güzel ahlakla onları memnun edebilirsiniz.”
“Yumuşak huyluluk insanı süsler ve çirkinliği giderir.”
“En iyi kimse, huyu en güzel olandır.”
“En faziletli mümin, ahlâkı en güzel olandır.”
“Din, güzel ahlaktır.”
Güzel ahlaklı olmak veya nasiplenmek elbette kolay değildir. Emek ister, gayret ister, fedakarlık ister.
İffet ve Erdem Nedir?
Bu iki kelime üzerinde durmak gerekir. İffet nedir? Kötü bir iş yapınca utanmaktır, haya sahibi olmaktır, acımaktır, iyi huylu olmaya çalışmaktır, nefsine hakim olmaktır, herkesin hakkını gözetmektir, affetmektir.
Peki “Erdem” nedir? Erdem bir insanda bulunan iyi huy ve davranışların tümüdür. Yani insana yakışır şekilde davranmaktır. Erdem demek kısaca insanı insan yapan bütün değerlerdir.
Ahlaki erdem sahibi olmak bir insanın diğerlerinden daha insana benzemesine ya da daha çok mükemmele yakın olmasını ifade eder. İyiliğin ta kendisidir. Nezaketli olmak, sadakat göstermek, basiretli olmak hem birer erdem hem de güzel ahlakın basamaklarıdır.
Unutmayalım ki güzel ahlakın temelinde iman vardır, amel vardır, ibadet vardır, Allah’ın rızasını kazanma gayreti vardır, ahiret inancı ve dua vardır ki bunlar bizi ahlaklı olmak noktasında motive eder ve dayanak noktamız olur.
En çok ihtiyacımız olan şey güzel ahlaklı nesillerdir
Ahlak yani erdem giderek teknoloji bağımlısı olan, yalnızlaşan yeni yetişen gençlerimizin hepimizin sahip olması gereken davranış şeklidir. Eğer insan isek ahlak ile insanız, erdem ile insanız. Unutmayalım ki ahlak ile yükselir, medeniyet sahibi oluruz. Ahlaksızlık ise bizi ve nesillerimizi yok edeceği aşikardır.
Ülkelerin dünya üzerinde söz sahibi olabilmeleri gelişmişlik ve teknoloji ileyse insanlarının ve toplumlarının halini gösteren gösterge medeniyettir yani ahlaktır. Evet ahlak ile erdem ile bizler hakiki bir tolum oluruz. Bizlere lazım olan şey gelişmişlik ve ahlaktır.
Evet ahlaklı olmak zordur bedel ister fedakarlık ister, gayret ister, mücadele ister. Lakin kendimiz için ülkemiz için milletimiz için bunları yapmak zorundayız. Zira gelecek erdemli insanlarındır.
Bazen zahirde ahlaklı olmak zarar gibi olur ama hakikatte asla zarar olmadığı gibi Allah o insanlarla beraberdir ve onların sonu mutlaka ahsendir.
Öyle ise gelin Ahlaklı bireyler olmak için hemen kendimizden, çocuklarımızdan, çevremizden başlayalım. Geleceğimizi ahlaklı bireylerini el birliğiyle birlikte yapalım. Sizlere inanıyor ve güveniyorum. Başaracağız!..