En İyi Kişisel Gelişim Kitapları Bu içeriğimizde kişisel gelişim hakkında birkaç önemli noktaya değinmek istiyoruz. Özellikle de okuduğumuz kişisel gelişim kitapları ne işe yarar sorusuna açık bir cevap arayacağız. Hayatın her köşesinde kişiliğimizin rol aldığı dünyada kişisel gelişimimizin ne kadar önemli olduğu hakkında bilgi vereceğiz. İlk olarak kişilik ne demek, kişilik dediğimizde ne anlama geliyor? En İyi Kişisel Gelişim Kitapları Sorularına yanıt vererek içeriğimizi biraz daha derinleştireceğiz.
Kişilik Nedir?
Kişilik kavramının kesin bir tanımı yoktur. Bunun nedeni de tam olarak kişilik olgusunun karmaşıklığından kaynaklanmaktadır. Kişilik, toplumun önemli eylemlerinin dayandığı psikolojik özelliğe sahip kişi olarak tanımlanır. Yani bir kişinin diğer insanlara göre içsel farkıdır. Kişilik sosyal bir konudur. Ayrıca sosyal ve kişilik rollerinin, alışkanlıklarının ve tercihlerinin bilgi ve deneyimlerinin bütünüdür. Kişinin hayatını bağımız olarak inşa eden ve kontrol eden, ayrıca onun için tam sorumluluk taşıyan özelliktir. Kişilik kişinin hayatını etkileyen, olumlu olumsuz her yönden şekillendiren bir durumdur. Kişiliğin gelişimi ise insan hayatında oldukça büyük öneme sahip.
Kişisel Gelişim
- Bir kişinin devamlı gelişimi ve kendisini geliştirmesi oldukça karmaşık bir süreçtir. Eğer hayatta başarılı olmak istiyorsa kişinin, kişisel gelişimine özellikle önem vermesi gerekir.
- Başarıya ve mutluluğa giden yolda tek engel kişisel olarak gelişmelere inanmıyor olmanızdır. Kuşkusuz ki insan hayatında kişisel gelişim çok önemli bir role sahiptir. Tabii ki hızla gelişen dünyamızda da zamana ayak uydurabilecek çeşitli yöntemler var. Bu yöntemleri kullanarak sürekli kişisel gelişim sürecini yaşayanlar ve takip edenler gerçek başarıya ulaşabilecektir.
- Kitap okumanın diğer boş zaman türlerine göre birçok avantajı vardır. Ayrıca bir kişinin yaşam beklentisi de doğrudan kitaplara ne kadar zaman ayırdığına da bağlıdır. Okumak, tüm yaşlar için en önemli gerekliliktir.
- Kişisel gelişim kitapları ne işe yarar sorusuna geldiğimiz de ise öncelikle bir durmak gerekir. Günümüzde artık herkes bir kitap yazar oldu ve doğru yanlış, denenmiş denenmemiş her şeyi kalemle kağıda dökmeye başladı. Kitap okumanın faydaları saymakla asla bitmez. Ancak hayatımıza yön verecek kişiliğimizi özellikle doğru kaynaklarla depolamak her zaman farklılık yaratır. Bu nedenle de okunacak kişisel gelişim kitaplarının doğru seçilmesi gereklidir.
- İlk olarak kitabı yazan kişinin mesleğine ve hayatına dikkat edilmelidir. Kendisi hakkında yeterli bilgi edinemediğiniz bir yazar düşünün. Bu yazarın kitabından ne kadar doğru bilgi edinilebilir, bir kez daha düşünmek gerekir.
- Seçeceğiniz kişisel gelişim kitabında en az yazar kadar yayınevi de önem arz ediyor. Bu nedenle kitabın yayınevinin kalitesi kitabında kalitesini ortaya koyuyor.
- Bu detaylara özen gösterilerek okunan kişisel gelişim kitapları sizi mutlu etmeye yeter. Kafanızda yer alan gereksiz tüm tabularınızı yıkarak, hayata bakış açınızı yönlendirmelisiniz. Bu şekillendirmede olumlu gelişmeler sağlayabilirsiniz.
- Kişisel gelişim kitapları ne işe yarar ve faydalarını özetle sıralamak gerekirse:
- İletişim becerilerini geliştirme konusunda büyük destektir. Çevrenizdeki insanlarla iyi iletişim ve etkileşim kurmanızı sağlar. Bu insanlar hakkında bilgi, beceri ve yetenekleri içeren, kişiler arası değerlendirme yapmanızı sağlar. Algılama, iletişim kurma, ortak dil bulma, ve insanları etkileme becerilerini geliştirir.
- Nesne etkinliği yetenekleri ile etkileşimi belirleyen yeteneklerini geliştirmede etkilidir.
- Karakter gelişiminde etkin rolü vardır. Duyguları ve kendini ifade etmeye büyük etkisi vardır. Düşüncelerinizi aktarırken pozitif daha fazla kelime kullanarak ifade etme yeteneği sağlar.
- Özellikle de hafıza gelişiminde büyük rol oynar. Bu yalnızca kişisel gelişim kitapları için de geçerli kalmamakla birlikte, kitap okumanın en büyük faydasından biridir. Özellikle de günümüzde gittikçe artış gösteren Alzheimer hastalığı için birebir önlem olarak kullanılmaktadır.
En İyi Kişisel Gelişim Kitapları
Kişisel gelişim alanının günden güne popüler olması, konu ile ilgili yazılan kitaplar da yoğun olarak tercih edilmektedir. Bu kitaplar hayata karşı bakış açınızı sorgulamak, bazı durumlarda kararsızlıklarınızı gidermek için çok faydalıdır. Hayata dair farklı tecrübeler ve görüşler edinmek için kişisel gelişim kitaplarını tercih edebilirsiniz. Sayısı oldukça fazla olan bu kitapların arasında seçim yapmak ve kaliteli olanı bulmak sizler için haklı olarak zorlaşıyor. Biz de tam bu esnada yeni bir görev edinip sizler için kişisel gelişim kitap önerileri listesi oluşturmak istedik. Size hitap eden ve heyecan uyandıran kitabı okuyarak kendinize yeni şeyler katabilirsiniz.
1. Alışkanlıkların Gücü- Charles Duhigg
New York Times tarafından ödüllendirilmiş iş dünyası muhabir Charles Duhigg’in kaleme aldığı kitaptır. Ana tema alışkanlıkların var oluş sebepleri ve ne koşullarda değiştirilebileceği oluşturuyor. İnsan doğasına yönelik farklı bakış açılarına değinerek keyifli bir anlatım sunar. Bu kitap, kendinizden ve tecrübelerinizden de örnekler bulacağınız şekilde düzenlenmiş. Son olarak da insanların ve şirketlerin bazılarının tek seferde nasıl değişime adapte olduklarını görebilirsiniz. Bazılarının ise neden defalarca çabalamasına rağmen tam anlamıyla bir değişime uğrayamadıkları ele alınıyor.
2. 59 Saniye- Richard Wiseman
Bu kitap Kişisel gelişim kitapları arasında farklı bir oluşuma sahiptir. 59 saniye, sıradan kişisel gelişim klişelerinden çok, sizlerin karşısına bilimsel ve yararlı tavsiyelerle çıkıyor. Motivasyon yüklü bir kitap olmanın yanı sıra okuyucuya doktor reçetesi kıvamında bilgilendirmeler yapmayı amaçlamış. Aldığı övgülerle de kısa vadede kendini kanıtlamayı başarmıştır.
3. Her Şey Seninle Başlar- Mümin Sekman
Baskı sayısında rekorları elinde taşıyan bir kitaptır. Her Şey Seninle Başlar kitabı, kişisel gelişim alanında akla ilk gelen kitap adlarından biri haline geldi. Çaresizlik, Mümin Sekman için öğrenilmiş bir şeydir. Çaresizlik öğrenilebildiyse başarı da aynı şekilde öğrenilerek kazanılabilir. Hayata yeniden başlamak için yeni bir akla ihtiyaç vardır. Doğru şeyi yapabilmek için hiçbir an yanlış zaman değildir. Her insan rüzgarı suçlamak yerine yelkenleri kullanmayı iyi öğrenmelidir. Kitapta verilen ana temanın motivasyon olması ilgi çekiyor. Okuyucuya seyirci koltuğunda kalmaktan vaz geçmek ve sahneye çıkmak gerektiği düşüncesini aşılıyor.
4. Dinle Küçük Adam- Wilhelm Reich
Kıssadan hisse anlayışıyla okuyucuya yaklaşan Wilhelm Reich’in kendi içinde verdiği önemli bir mesaj yer alıyor. Bir büyük adamdan şuan tek farkınızın olduğunu bu farkın da büyük adamın bir dönem bizler gibi küçük adam olduğunu bizlere iletiyor. Onun kendini geliştirerek, nerede ufkunun açık olması gerektiğini öğrenerek nerelere vardığınız bizlere kanıtlıyor. Yeri geldiğinde büyük adam olmayı bilmek için önce küçük adam olmayı öğrenmenin gerektiğini anlatıyor. Hayat boyu küçük adam rolünde kalacağımızı tema olarak alan Reich, kişisel gelişim kitapları arasında yer almayı başardı.
5. Akıllı Yaşama Sanatı- Baltasar Gracian
Nietzche, André gibi düşünürlerin de övgüler yağdırdığı bir kitaptır. Ayrıca birçok dilde çevirisi yapılmıştır. yüzyıllar boyunca insanların özel hayatlarında ve iş ilişkilerinde nasıl başarıyı yakalayabileceği konusunu anlatıyor bize. Hem kişisel gelişim, hem de felsefe kitabıdır. İspanyol Papaz Baltasar Gracian’ın 17. yüzyılda kaleme aldığı ve yaşama sanatı rehberi olarak nitelendiriliyor. Bu kitap, güncel listede her geçen yıl kendini korumaya devam ediyor.
6. İnsanın Anlam Arayışı- Victor E. Frankl
20. Yüzyılın en bilinen psikiyatrlarından biri olan Victor Franki’nin kendine has anlatımıyla ele aldığı bir kitaptır. Ve tüm dünyada 12 milyondan fazla satışı gerçekleşmiştir. İnsanın Anlam Arayışı, İkinci Dünya Savaşı esnasında toplama kampında edinilen tecrübelerin gölgesinde bakış açılarını sunmaktadır. Varoluşun zorlu şartları altında “anlam” kavramının neyi ifade ettiğini keşfettiği süreci anlatıyor yazar. İnsanın temelini bulma yolunda okuyucunun elinden tutuyor.
7. Savaşcı- Doğan Cüceloğlu
Yetişkin bir çocuk, kendi içinde anlamlandıramadığı ve doldurulması mümkün olmayan bir boşlukla yaşar. İşte tam da bu esnada savaşmayı iyi bilen bir savaşçı olmaktan bahsediyor. Cüceloğlu, kendi düşüncelerini harmanlayarak biz okuyucularla bağ kurmaya çalışmakta. En iyi kişisel gelişim kitapları arasında yer almayı kesinlikle hak ediyor.
8. Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnızca Bir Hayvandır- Ahmet Şerif İzgören
Kişisel gelişim kitapları arasında kaybolmayı sevenlerin bir çırpıda sürüklenerek bitireceği bir kitaptır. Bu anlatımla, hayat tecrübelerinizin çoğunu hatırlayacağınız konusunda garanti verebiliriz. Kim olduğunuzu, alışkanlıklarınızı, düşünce yapınızı, bakış açınızı, hayat mücadelenizi keşfedebilirsiniz. Ve daha birçok hayat unsurlarınızı anlatan bir kitap arayışı için kişisel gelişim kitap önerileri arasında yer veriyoruz.
Kişisel Gelişim Kitapları sorusuna geldiğimiz de ise öncelikle bir durmak gerekir. Günümüzde artık herkes bir kitap yazar oldu ve doğru yanlış, denenmiş denenmemiş her şeyi kalemle kağıda dökmeye başladı. Bu nedenle de okunacak Kişisel Gelişim Kitapları doğru seçilmesi gereklidir. Kişisel Gelişim Kitapları Bir kişinin devamlı gelişimi ve kendisini geliştirmesi oldukça karmaşık bir süreçtir. En İyi Kişisel Gelişim Kitapları bu karmaşık süreçten hızlı bir şekilde çıkmamıza yardımcı olur.
Değerli okuyucularımız sizlerde okuduğunuz en iyi kişisel gelişim kitapları yorum olarak yazabilirsiniz.