Desinatör Nedir Ne İş Yapar Maaşları ve İş İmkanları

Desinatör Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir? Maaşları ve İş İmkanları


Günümüzde pek bilinmeyen desinatör mesleği Fransızca kökenli bir kelimelidir. Desinatör tasarımcı anlamına gelmektedir. Desinatörler, özellikle tekstil alanında oldukça önemli bir rol üstlenmişlerdir. Birçok kişi desinatör ne demek olduğunu ve desinatörler ne iş yaptığını bilmemektedir.

Desinatörler günümüzde özellikle tekstil alanında en çok ihtiyaç duyulan meslek gruplarından biridir. Desinatörler sadece tekstil değil daha birçok alanda iş bulma imkanına sahiptir. Peki, Desinatör Nedir? Desinatörler Ne İş Yapar?

Desinatör Nedir?

Kökeni Fransızcadan gelen desinatör kelimesi aslında tasarımcı anlamına gelmektedir. Özellikle desen tasarımcılarına desinatör denmektedir. Günümüzde desinatörler tüm çizimlerini bilgisayar üzerinden yapmaktadır. Elle çizilen tasarımlarda yine bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Desinatörlerin yaptıkları iş ise, kumaş, örme ve dokuma gibi malzemelerin üzerlerine basılacak olan desenleri tasarlamaktır.

Desinatör Ne İş Yapar?

Özellikle tekstil alanlarında en çok ihtiyaç duyulan bir meslek dalıdır. Burada desinatörlerin görevleri, kumaşların üzerine basılacak desenleri tasarlamaktır. Ancak desinatörün görevi sadece bununla sınırlı değildir. Desinatörün diğer görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Müşterilerle iletişim kurarak, onların isteklerini göz önünde bulundurma ve fikir alışverişi yapma,
  • Müşterilere göstermek ve sunmak için hazırlamış olduğu tasarım fikirlerinin örneklerini hazırlama,
  • Tekstil alanının ihtiyaç duyduğu tasarımlar hazırlamak,
  • Günümüzde tekstil alanında kullanılan malzemeler hakkında fikir sahibi olmak, araştırmak
  • Satın alma, tasarım ekibi, pazarlama gibi departmanlar ile uyum içinde çalışmak,
  • Tasarladığı desenleri bilgisayar üzerinde çizmek,
  • Tamamlanmış ürünlerin kontrollerini yapmak, varsa eksiklerini gidermek,
  • Günümüzdeki modayı takip etmek ve bu anlayışta tasarımlar yapmak desinatörlerin görevlerinden bazılarıdır.

Desinatör Nasıl Olunur?

Özellikle çizim yeteneği güzel olan kişiler desinatör mesleğini tercih etmektedirler. Desinatör olmak için resmi bir eğitim alınması zorunlu değildir. Ülkemizde tam olarak desinatörlük mesleğini karşılayan bir bölümde bulunmamaktadır. Ancak desinatör olmak isteyen bir kişi Güzel Sanatlar fakültesinden veya tekstil bölümünden mezun olduktan sonra desinatörlük yapabilir. Yapması sanıldığı kadar kolay olmayan bu meslek birçok alanda iş imkanı bulabilmektedir. Güzel Sanatlar Bölümü ve Tekstil Bölümü ülkemizde üniversitelerin hemen hepsinde bulunmaktadır.

Desinatör Olma Şartları Nelerdir?

Desinatör almak için belirli bir eğitim almanın zorunlu olmadığını belirtmiştik. Ancak bir desinatörde bulunması gereken en önemli özellik, hayal gücüdür. Hayal gücü çok fazla olan ve çizim yapma yeteneği olan kişiler desinatör olabilmektedir. Yine desinatör olmak isteyen kişiler tekstil alanında yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Desinatör olmak isteyen kişilerde aranan bazı nitelikler şunlardır:

  • Kumaşları, renklerine ve dokularına göre ayırt edebilme,
  • Tasarlamış olduğu desenleri bilgisayar üzerinde çizebilme,
  • Ekip ile uyumlu çalışabilme,
  • Tasarımlarını belirlenen tarihte yetiştirmeli, işleri zamanında teslim edebilmelidir.
  • Desinatörlerin insanlara olan iletişimi oldukça iyi olmalı, etkili iletişim yeteneğine sahip olmalıdır,
  • Farklı türde olan boya ve malzemeler hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır,
  • Problem çözme yeteneğine sahip olma desinatörlerde aranan nitelikler arasında yer almaktadır.

Desinatör Maaşları Ne Kadar?

Desinatör Maaşları kişinin tecrübesine ve çalışmış olduğu kuruma göre farklılık göstermektedir. Tecrübe arttıkça alınan maaşta artacaktır. İşine yeni başlamış olan bir desinatör en az 5.000 lira maaş alacaktır. Desinatörler tecrübe kazandıkça maaş artacak ve 10.000 liraya kadar yükselecektir. Elbette çalıştığınız kuruma bağlı olarak çok daha yüksek miktarlar yada daha düşük bir maaş alabilirsiniz.

Desinatör En Düşük Maaş En Yüksek Maaş
Desinatör Maaşı 13.500₺ 27.000₺
Desinatör Yardımcısı Maaşı 11.400₺ 26.000₺
Desinatör Tasarım Müdürü Maaşı 23.000₺ 36.000₺

 

Desinatör Maaşları Ne Kadar?
Desinatör Maaşları Ne Kadar?

Desinatör İş İmkanları Nelerdir?

Desinatörler sadece tekstil alanlarında değil daha birçok alanda iş imkanı bulabilmektedir. Bu alanların başında sanayi sektörü gelmektedir. Sanayi sektöründe de desinatörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Yaratıcı bir hayal gücünüz ve çizim yeteneğiniz varsa, desinatör olarak asla boşta kalmaz, güzel bir iş bulabilirsiniz.

 

Optometrist Nasıl Olunur? Optometrist Maaşları Ne Kadar?