Bilgisayar Oyunu Nasıl Yapılır? En iyi 5 Oyun Yapma Sitesi

Bilgisayar Oyunu Nasıl Yapılır? Oyunların nasıl yapıldığını öğrenmek isteyen bir oyun meraklısı mısınız? Bir meydan okuma ve zor sorunlara yaratıcı çözümler bulmaktan hoşlanıyor musunuz? Oyun tasarımı sizin için olabilir.

Günümüzün oyun motorları, bilgisayar programlama bilgisi az olan veya hiç olmayan hemen hemen her platform için oyun oluşturmayı ve yayınlamayı her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Sadece yeteneklerinizin ne olduğunu bilmeniz ve etraflarında bir oyun tasarlamanız gerekir.

Bilgisayar oyunu nasıl yapılır sorusuna detaylıca yanıt bulacağınız bu yazımızda oyun nasıl yapılır ile ilgili detaylı bilgilere yer verdik.

Oyununuzu Planlama Aşaması

Yeteneklerinizi düşünün

Bir video oyunu oluşturmak birçok beceri gerektirir. Bunlar, senaryo yazarlığı, programlama, sanat tasarımı, karakter tasarımı, seviye tasarımı, 3D modelleme, ses tasarımı, müzik kompozisyonu ve daha fazlasını içerebilir. Kendiniz veya hatta küçük bir ekiple çalışıyorsanız, güçlü yönlerinizin ne olduğunu düşünmeniz gerekir. En iyi bahis, güçlü yönleriniz etrafında bir oyun tasarlamaktır.

  • Yetenekli bir sanatçıysanız, ancak harika bir programcı değilseniz, bir şablona dayalı bir oyun yapmayı düşünebilirsiniz. Standart bir birinci şahıs nişancı veya RPG oluşturmak için bir şablon kullanabilir ve ardından sanatınızı oyun stiline uygulayabilirsiniz.
  • Yetenekli bir programcıysanız, ancak büyük bir sanatçı değilseniz, basit bir sanat stili kullanan benzersiz bir oyunla bir oyun oluşturmayı düşünün. Birçok popüler bağımsız oyun, 8 bit piksel sanat veya hatta sadece minimalist şekiller ve renkler kullanılarak oluşturulmuştur.

Bir yol haritası oluşturun

Bir oyun inşa etmeden önce, ne inşa etmek istediğinize karar vermeniz gerekir. Oyunun tüm ayrıntılarını içeren bir yol haritası oluşturun. Bu çekirdek oyun mekaniği, konsept sanat, seviye tasarımı, oyunun harita, komut dosyaları ve daha fazlasını içerebilir. Bu, özellikle bir grup insanla çalışıyorsanız çok önemlidir. Bu, herkesin aynı sayfada olmasına yardımcı olacaktır.

  • Oluşturmak istediğiniz şeyin ölçeğini düşünün. En popüler oyunların çoğu, onlarca hatta yüzlerce kişiden oluşan bir ekip oluşturmak için yıllar alır. Bir sonraki Call Of Duty oyununu kendi başınıza yaratmayacaksınız. Özellikle de bu şimdiye kadar yaptığınız ilk oyunsa. Hırslarınızın becerilerinize, kaynaklarınıza ve zamanınıza uygun olduğundan emin olun.

Kullanmak istediğiniz bir oyun motoruna karar verin

Oyun motoru oyunun belkemiğidir. Grafikleri oluşturan, sesi işleyen, düğme girişlerini işleyen, kodlama ve komut dosyalarını işleyen ve çok daha fazlasını yapan yazılımdır. Eğer yetenekli bir programcı iseniz, kendi oyun motoru tasarlayabilirsiniz. Büyük olasılıkla, muhtemelen mevcut bir oyun motorunu kullanmak isteyeceksiniz. Neyse ki, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda oyun motoru var. Birçoğu onları indirmenize ve ücretsiz öğrenmeye başlamanıza izin verir.

Bilgisayar Oyunu Yapma Programları

Deneyebileceğiniz bazı popüler oyun motorları şunlardır:

1- Unity

Unity, hem 3D hem de 2D oyunlar oluşturmak için kullanılan popüler bir oyun motorudur. Acemi geliştiricilerin öğrenmesi oldukça kolaydır. Bu indie oyun yapımcıları ve mobil oyun Pazarı ile popüler.

2- Unreal Engine

Unreal daha gelişmiş bir oyun motorudur. Harika görsel grafikleri ile bilinir. Mortal Kombat ve Final Fantasy VII Remake dahil olmak üzere birçok popüler oyun üretmek için kullanılmıştır. Ancak, yeni başlayanlar öğrenmek için kolay bir motor değildir.

3- Amazon Lumberyard

Amazon Lumberyard, Amazon tarafından üretilen ve Amazon Web Services tarafından desteklenen bir 3D oyun motorudur. Bu, ürettiğiniz oyunlar için herhangi bir telif hakkı gerektirmeyen zengin özelliklere sahip bir oyun motorudur. Twitch entegrasyonu ve çevrimiçi oyunlar yapmak için mükemmeldir.

4- Game Maker Studio

Game Maker Studio, herhangi bir kodlama bilgisi gerektirmeyen bir 2D oyun motorudur. Yeni başlayanlar için harika. Game Maker Studio ile 3D oyunlar yapamazsınız.

5- Godot

Godot, MIT tarafından geliştirilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir oyun motorudur. 2D ve 3D oyunlar için çok çeşitli araçlar sunar. Sağlam bir topluluğa sahiptir. Açık kaynak olduğu için, geliştirdiğiniz oyunlar için üyelik ücreti ve telif ücreti yoktur.

İhtiyacınız olan ek araçlara karar verin

Kullanılacak bir oyun motoruna karar verdikten sonra, oyun varlıklarını oluşturmak için kullanılan ek araçlara karar vermeniz gerekebilir. Bunlar programlama dilleri, kodlama için entegre geliştirme ortamları, grafik tasarım programları, 3D modelleme programları, dijital ses iş istasyonları (DAW) ve daha fazlasını içerebilir.

  • Programlama dilleri: bazı oyun motorları, çok fazla programlama bilgisi olmadan oyunlar tasarlayabilmeniz için oluşturulmuştur. Bununla birlikte, programlama sahip olmak için yararlı bir beceridir ve oyun tasarımınızla daha fazlasını yapmanıza izin verecektir. Sadece kullanmak için bir programlama dili üzerinde karar vermeniz gerekir. Oyun geliştirmede kullanılan bazı popüler programlama dilleri şunlardır: C#, C++, Java ve Python.
  • 2D grafik yazılımı: 2D grafikler düz görüntülerdir. Oyun geliştirmede çok kullanılırlar. HUD, başlık ekranı, oyun içi menüler, Sprite, arka planlar ve daha fazlasını oluşturmak için kullanılabilirler. 2D grafikler, 3D oyundaki 3D nesneleri dokulamak için de kullanılabilir. Oyun geliştirmede iki tür 2D grafik vardır: Raster ve vektör.
    • Raster görüntüler piksellerden oluşur. Belirli boyutlara sahipler. Bunlar JPG, PNG ve BMP görüntülerini içerir. Raster grafik yazılımı Adobe Photoshop ve GİMP içerir .
    • Vektör grafikleri, veri noktalarından oluşan görüntülerdir. Görüntüyü bozmadan veya piksel bulanıklaştırmadan herhangi bir boyuta genişleyebilirler. Bunlar SVG ve AI dosyalarını içerir. Vektör grafik yazılımı Adobe Illustrator ve Inkscape içerir . 2D animasyonlar oluşturmak için Adobe Animate’i kullanabilirsiniz.
  • 3D grafik yazılımı: bir 3D oyun yapıyorsanız, 3D nesneler ve kafesler oluşturmanıza ve canlandırmanıza izin veren bir 3D grafik programına ihtiyacınız olacaktır. Bazı popüler 3D grafik programları Blender 3D ve 3DS Max içerir.
  • Dijital ses iş istasyonu: bir dijital ses iş istasyonu ses üretmek için kullanılır. Bir oyunun müziğini kaydetmek ve üretmek ve bir oyun için ses efektlerine hakim olmak için kullanılabilirler. Bazı popüler dijital ses iş istasyonları (Daw’ler) şunları içerir: Pro Tools, Ableton Live ve Adobe Audition.

Bilgisayar Oyunu Üretmek

Oyunu tasarlamaya başlamadan önce, tamamlanması gereken tüm görevlerin bir listesini oluşturun ve bu görevleri tamamlamak istediğinizde bir zamanlama oluşturun. Büyük görevleri daha küçük görevlere ayırın.

Projeyi planlayın

Kilometre taşı hedefleri belirleyin. Her haftanın sonunda, bir önceki hafta boyunca neler başardığınızı ve bir sonraki hafta neler başarmayı umduğunuzu yazın. Bu notları geçen haftaki notlardan karşılaştırın.

  • Biraz fazla plan yaparsan çok fazla endişelenme. Oyun geliştirmede ortaya çıkan beklenmedik sorunlar her zaman olacaktır. Deneyimli üreticiler bile çoğu zaman en iyi zamanlarını alacak ve %50 ekleyecektir. %300’den fazla geçerseniz, projeyi ölçeklendirmeyi düşünmeniz gerekebilir.
  • Bu şimdiye kadar oluşturduğunuz ilk oyun ise, yapmak için bir aydan fazla süren bir şey yapmayı planlamayın. Muhtemelen bir aydan fazla sürer, ama sorun değil. Büyük fikirler ile yola çıkmayın. İlk oyun bir öğrenme deneyimi olmalıdır. Bunu ne oluşturabileceğinizi görmek için bir fırsat olarak kullanın. Basit bir şey oluşturun ve sonra bir sonraki projeye geçin. Yarattıklarınızla gurur duyun. Çok iyi olmasa bile.

Oyununuz için bir prototip oluşturun

Bir oyun yapmak için gerekli araçlara sahip olduğunuzda, yaratmaya başlamanın zamanı gelmiştir. Basit bir prototip oluşturarak başlayın. Tamamlanması 3 haftadan fazla sürmemelidir. Bu sadece özel özelliklere sahip olmayan çekirdek mekaniği içermelidir. Oyun geliştirmede buna “minimum uygulanabilir ürün” denir.”Bu size oynamak ve test etmek için bir şey verir. Aslında oynayarak oyun hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Prototip, oyunun hangi yönlerinin ilgi çekici olduğunu ve neyin olmadığını deneyimlemenize izin verecektir. Bu, oyununuzun geri kalanını inşa etmek için sağlam bir temel oluşturmanıza olanak tanır.

  • Örneğin, birinci şahıs nişancı yapıyorsanız, prototipinizin çok sayıda düşman, çoklu özelleştirilebilir silah ve ölüm grafikleriyle bezeli büyük bir proje olması gerekmez. Prototipinizde sadece 1 düşman tipi ve ateş edebileceğiniz 1 silah içeren tek kişilik bir oda olması yeterlidir.

Oyundaki varlıkları oluşturun

Oyunun nihai ürününün ne olacağına dair bir fikriniz olduğunda, tüm oyun varlıklarını oluşturmaya başlamanın zamanı geldi demektir. Varlıklar, oyunun yapıldığı her şeydir. Bu karakter modelleri/Sprite, düşman modeli/Sprite, animasyonlar, seviye tasarımı, komut dosyaları, ses efektleri, müzik ve daha fazlasını içerir. Bütün bunlar ayrı ayrı inşa edilmeli ve daha sonra oyun motoruna aktarılmalıdır.

  • Nasıl yapılacağını bilmediğiniz veya yapacak zamanınız olmayan oyun varlıkları varsa, birçok oyun motorunda diğer insanlar tarafından yapılan oyun varlıklarını satın alabileceğiniz ve bunları kendi oyununuza içe aktarabileceğiniz bir varlık mağazası vardır. Bazı oyunlar tamamen assets Store’dan satın alınan varlıklardan oluşur.

Oyununuzu Test edin

Yaptığınız bir oyunu oynayarak çok şey öğrenebilirsiniz. Ayrıca başkalarının oyununuzu oynamasını izleyerek çok şey öğrenebilirsiniz. Playtesting, prototipin ilk aşamalarından lansmandan hemen önce crunch zamanına kadar oyun geliştirmenin tüm aşamalarında yapılmalıdır.

  • Tüm beceri seviyelerindeki oyuncuları kullanarak Playtest yani oynanış denemesi yapın. Eğer çok özel bir kitleye hitap eden bir oyun değilse sadece yetenekli oyunculara değil birçok farklı oyuncuya oyun test ettirmenizde fayda var.
  • İlk başta oyun hakkında çok fazla açıklama yapmayın. Oyunu kendilerinin anlamaya çalışmasına izin verin. Sıkışırlarsa veya kafaları karışırsa, devam edebilir ve biraz açıklama yapabilirsiniz.
  • Playtester’ların oyunda kendi başlarına yaptıklarına dikkat edin. Nerede sıkışıp kaldıklarını ve talimatlara ihtiyaç duyduklarını görün. Zamanlarının çoğunu oyuna bakarak nerede geçirdiklerini öğrenin.
  • Oyun sırasında playtester reaksiyonlarına dikkat edin.
  • Playtester’larınızın doldurması için bir test anketi yapın. Verilere dönüştürülebilecek 1-10 derecelendirme sorusu eklediğinizden ve sonunda yorumlar için bir bölüm eklediğinizden emin olun.
  • Bir oyun için en kötü playtester kendinizdir. Bir oyun için ikinci en kötü playtester arkadaşlar ve ailedir.

Oyununuzda Ayarlamalar yapın

Playtesting’den geri bildirim aldıktan sonra, oyununuzda gerekli düzeltmeleri yapın. Düzeltilmesi gereken sorunları düzelttiğinizden emin olun.

  • Fikirlerinizle esnek olun. Playtesting sırasında, oyununuz hakkındaki fikirlerinizde yanlış olduğunuzu fark edebilirsiniz. En ilgi çekici olacağını düşündüğünüz şey, başkalarının ilgi çekici olduğunu düşündüğü şey olmayabilir.

Oyun Yazılımı Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinde gördüğümüz her sayfada hatta bütün teknolojik ürünlerde bir yazılımla karşılaşırız. Oynadığımız oyunlar da bir yazılım ile zenginleştirilmiş görsellerden oluşmaktalar. Daha önce de belirttiğimiz gibi Grafikleri oluşturan, sesi işleyen, düğme girişlerini işleyen, kodlama ve komut dosyalarını işleyen ve çok daha fazlasını yapan yazılımdır. Yazılım işi bulunduğumuz yüzyılın en önemli işlerinden biri olmasının yanında oldukça da zor bir iştir. Bu sebeple bir oyun tasarlarken kendi oyun motoru ile oyun tasarlayan oldukça nadir insan vardır diyebiliriz.

Oyun yazılımı yapmak için uzun bir süre yazılım eğitimi almanız gerekmektedir. Bu konuda merak ve ilgi sahibi iseniz Mühendislik Fakültelerin öğrenim görmeyi tercih edebilirsiniz. Özellikle mühendislik fakültelerinde verilen bazı dersler ile yazılım anlamında tecrübe kazanmanız mümkün.

Kendi oyun yazılımınızı üretmek yerine yukarıda açıkladığımız oyun yapma programlarını kullanarak ileri yazılım bilgisine sahip olmadan siz de oyun yapabilirsiniz.

 

 

“Bilgisayar Oyunu Nasıl Yapılır? En iyi 5 Oyun Yapma Sitesi” üzerine bir yorum

  1. çok iyi oyun yapmak isteyen herkes buraya bakması gerek!!!!ama ek araçları biraz daha ayrıntılı anlatılması gerek

    Yanıtla

Yorum yapın