Abdestin Hükümleri Nelerdir?

Bu yazımızda Abdestin hükümleri nelerdir onları anlatacağız. Yani Abdestin farzları nelerdir? Sünnetleri nelerdir? Mekruhları nelerdir? Abdesti bozan ve bozmayan haller nelerdir onları anlatacağız.

Bir Müslüman olarak ibadetlerin giriş kapısı hükmünde olan abdestin hükümleri konusunu bilmemiz önemlidir. Abdest nasıl alınır ve fıkhı konuları iyice bilelim ki vesveseye düşmeden bilinçli bir Müslüman olalım.

Abdestin Farzları Nelerdir?

Abdestin 4 farzı vardır. Bunlar; elleri dirseklere kadar kollarla birlikte yıkamak, yüzü yıkamak, başın dörtte birini mesh etmek ve ayakları topukları ile birlikte yıkamaktır.

Abdestin Sünnetleri Nelerdir?

Abdestin sünnetleri şunlardır:

  1. Abdest almaya başlamadan önce niyet etmek gerekir.
  2. Abdest almaya besmele çekerek başlamak gerekir.
  3. Abdeste başlamadan önce elleri bileklere kadar yıkamak gerekir.
  4. Dişleri misvak ya da fırça ile temizlemek gerekir.
  5. Abdest organlarını ara vermeden yıkamak gerekir.
  6. Yıkanan organları ovalamak gerekir.
  7. Ağza 3 kere su almak gerekir.
  8. Oruçlu olmadığınızda gargara yapmanız gerekir.
  9. Burna 3 kere su verip sol elle sümkürmek gerekir.
  10. Organları yıkamaya başlarken sağ organdan başlamak gerekir.
  11. Eller ve ayakları yıkamaya parmak uçlarından başlamak gerekir.
  12. Parmakta yüzük varsa yüzüğü oynatarak suyun alta ulaşmasını sağlamak gerekir.
  13. Kulakları mesh etmek gerekir.
  14. Boynu mesh etmek gerekir.
  15. Başın tamamını mesh etmek gerekir.
  16. Parmak aralarını hilallemek gerekir.

Abdestin Mekruhları Nelerdir?

Abdest alırken suyu israf etmek, suyu ihtiyaçtan fazla kullanmak abdesti mekruh kılar. Suyu ihtiyaçtan az kullanmak, tam temizlik yapamamak da abdesti mekruh kılar.

Suyu vücut azalarına çarparak kullanmak, abdest alırken gereksiz konuşmak, ihtiyaç yokken başkasından yardım istemek abdestin mekruhlarındandır.

Abdesti Bozan Şeyler Nelerdir?

Abdesti bozan bazı durumlar vardır. Bu durumlar gerçekleştiği zaman kişinin abdesti bozulur. Namaz kılma, kuran okuma gibi abdest gerektiren durumlarda kişinin abdesti bozulduğu zaman yeniden abdest alması gerekir.

Vücuttan idrar, dışkı, meni, kan gibi necasetin çıkması abdesti bozar. Yellenen birisinin de abdesti bozulur. Ağızdan çıkan akıcı kan tükürükten fazlaysa abdest bozulur. Vücuttan çıkan kan akmadığı sürece ve çevresine dağılmadığı sürece abdest bozulmaz.

Ağız dolusu kusma da abdesti bozar. Bayılma, delirme, sarhoş olma ve uyuma gibi şuurun kaybedilmesi de abdesti bozar.

Derin uyku hali abdesti bozarken, uyku ile uyanıklık arasındaki küçük dalgınlıklar abdesti bozmaz. Namaz kılarken sesli bir şekilde gülmek de abdesti bozar.

Abdesti Bozmayan Şeyler Nelerdir?

Ağlamak, gözden yaş gelmesi abdesti bozmaz. Kabuk bağlayan yaranın kabuğundan kan çıkması da abdesti bozmaz. Tükürük ve sümsüğe kan karışması da abdeste engel teşkil etmez. Ağız dolusu olmayan kusmalar abdesti bozmaz.

Meyve ısırması sonucu ağızda akıcı olmayan kanamalar abdesti bozmazken, diş eti kanamaları abdesti bozar. Namazda uyuklama, namazda sessiz gülme, tırnak kesme, tıraş olma gibi durumlar da abdesti bozmaz.

Gerek Abdestin hükümleri gerek diğer ibadetlerimizin fıkhi yönünü bilmek her Müslüman için elzem bir konudur. Allah’tan bunları öğrenmeyi ve ihlas ile uygulamayı temenni ediyoruz vesselam.

 

abdestin farzları
Abdestin hükümleri

Yorum yapın

meritking madridbet güncel giriş madridbet kingroyal giriş meritking giriş meritking yeni girişt madridbet yeni giriş